469
Από την τελευταία επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε Κάρπαθο και Κίναρο - Η παρουσία Χαρδαλιά στα νησιά ενοχλεί τα μάλα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου | INTIMEnews

Αιγαίο: Oι Τούρκοι είδαν 24 φορές τον Χαρδαλιά σε στρατιωτικά φυλάκια και διαμαρτύρονται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:28
Από την τελευταία επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε Κάρπαθο και Κίναρο - Η παρουσία Χαρδαλιά στα νησιά ενοχλεί τα μάλα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου
|INTIMEnews

Αιγαίο: Oι Τούρκοι είδαν 24 φορές τον Χαρδαλιά σε στρατιωτικά φυλάκια και διαμαρτύρονται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:28

Το άσπρο μαύρο πάει να κάνει η Αγκυρα μετά τα απανωτά «χαστούκια» της Δύσης για την αμβισβήτση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο και με ένα ακόμη κρεσέντο παραληρηματικών ισχυρισμών -αυτή τη φορά διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας- προσπαθεί να πείσει ότι αυτός που προκαλεί και επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή, είναι η Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα «κατήγγειλε» εκατοντάδες παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της, μεγαλύτερη είναι ενόχληση στη γείτονα από την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης – με πρώτον τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά- στα νησιά που «έχει βάλει στο μάτι» εσχάτως η Αγκυρα.

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ,συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δΔικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε αρχικά η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου.

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, όμως, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τον κλιμακωτό, επιθετικό λόγο, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συναντήσεις και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας», ισχυρίστηκε και ειδικά για τα νησιά είπε στη βάση των γνωστών θεωριών της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας»:

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Αμυνας  [Νίκο Χαρδαλιά] και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου».

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων, υποστήριξε η εκπρόσωπος και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι  ήδη λαμβάνονται διά της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες «κατά αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας περιελάμβαναν και μία νύξη περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο: «Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Οσον αφορά τέλος την Κύπρο,  επανέλαβε ότι η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη».

«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε στη σχετική αναφορά της η Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...