419
Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ απείχε από την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης | Amineh Kakabaveh/Facebook

Σουηδία: Μην υποκύπτετε στον εκβιαστή Ερντογάν, λέει βουλευτίνα κουρδικής καταγωγής

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 12:45
Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ απείχε από την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης
|Amineh Kakabaveh/Facebook

Σουηδία: Μην υποκύπτετε στον εκβιαστή Ερντογάν, λέει βουλευτίνα κουρδικής καταγωγής

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 12:45

Την τελευταία στιγμή γλίτωσε από μία σοβαρή κρίση η σουηδική κυβέρνηση, αφού φαίνεται πως κατάφερε να βγει αλώβητη από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης στο κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον έλαβε τη διαβεβαίωση της Αμινέχ Κακαμπαβέχ, ανεξάρτητης βουλευτού ιρανοκουρδικής καταγωγής, ότι θα απέχει από την ψηφοφορία. Η βουλευτής είχε πει πως αν η Στοκχόλμη ενδώσει στο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση Κούρδων στην Τουρκία, θα ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του υπουργού, κάτι που θα έριχνε την κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα θέσει βέτο στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν η χώρα δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ, πρώην μαχήτρια με τους Πεσμεργκά, τον ένοπλο βραχίονα των Κούρδων και ανεξάρτητη βουλευτής στη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Αντερσον να μην υποκύψει στις πιέσεις της Αγκυρας. Για την Τουρκία, η βουλευτής είναι «τρομοκράτισσα» και η Αγκυρα θα ζητούσε την έκδοσή της από τη Σουηδία, αν η Στοκχόλμη συμφωνούσε στο αίτημα του Ερντογάν.

Η Κακαμπαβέχ είπε στους Financial Times ότι η χώρα της θα παραβεί τις αξίες της και θα χάσει την αξιοπρέπειά της αν το κάνει αυτό.

Η βουλευτής ανακοίνωσε την Τρίτη, πριν από την ψηφοφορία και ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με το κυβερνητικό κόμμα, ότι θα απέχει, κάτι που σήμαινε ότι οι ψήφοι εναντίον της κυβέρνησης θα ήταν 174, μία λιγότερη από αυτό που χρειαζόταν για να περάσει η πρόταση μομφής, σύμφωνα με το Reuters.

Η ψήφος μη εμπιστοσύνης στον κεντροαριστερό υπουργό Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον ζητήθηκε από τα κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ύστερα από πολλαπλές επιθέσεις συμμοριών με όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σουηδικές πόλεις.

Η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός είχε πει ότι η κυβέρνησή της θα παραιτηθεί αν επικρατήσει η αρνητική ψήφος, 100 ημέρες πριν από  τις εθνικές εκλογές και ενώ έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται με την Αγκυρα για να αποφύγει το βέτο στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Τον Νοέμβριο, η Κακαμπαβέχ είχε βοηθήσει την Αντερσον να γίνει πρωθυπουργός μετά από μία πρωτοφανή συμφωνία με τη στήριξη των Κούρδων, που δεν είχε αρέσει καθόλου στον Ερντογάν.

Την Κυριακή, η βουλευτής είχε δηλώσει ότι «το θέμα είναι κακό για τη φήμη της Σουηδίας. Επέτρεψαν σε ένα τυραννικό, δεσποτικό ισλαμικό καθεστώς να αποφασίσει τι είδους πολιτικοί είναι στην κυβέρνηση. Βρίσκομαι στη Σουηδία εδώ και 29 χρόνια και δεν έχω φοβηθεί ποτέ τόσο πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Σουηδία πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ αν αυτή σημαίνει ότι πρέπει να υπακούσουμε σε ό,τι μας λέει ο Ερντογάν. Είναι ντροπιαστικό και αηδιαστικό», είχε τονίσει η Κακαμπαβέχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...