527
Ο Μπεν Τζον είπε ότι απόλαυσε τον Σαίξπηρ περισσότερο από την Τζέιν Οστεν | CreativeProtagon

Βρετανία: Ποινή σε νεοναζί να μελετήσει… Σαίξπηρ και Τζέιν Οστεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 13:51
Ο Μπεν Τζον είπε ότι απόλαυσε τον Σαίξπηρ περισσότερο από την Τζέιν Οστεν
|CreativeProtagon

Βρετανία: Ποινή σε νεοναζί να μελετήσει… Σαίξπηρ και Τζέιν Οστεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 13:51

Ενας νεαρός βρετανός νεοναζί, ο οποίος συνελήφθη για τρομοκρατικό αδίκημα και καταδικάστηκε σε ανάγνωση… κλασικής λογοτεχνίας, εντυπωσίασε τον δικαστή που του επέβαλε την ποινή λέγοντάς του ότι «απόλαυσε τον Σαίξπηρ περισσότερο από την Τζέιν Οστεν», γράφουν οι Times  του Λονδίνου.

Ο Μπεν Τζον, ηλικίας 21 ετών, τον οποίο η αστυνομία του Λίνκολνσαϊρ περιέγραψε ως οπαδό της «υπεροχής της λευκής φυλής με ιδεολογία νεοναζί», είχε πέσει στην αντίληψη αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το 2018 όταν έγραψε ένα κείμενο με τίτλο «Eternal Front – Lincolnshire Fascist Underground» («Αιώνιο Μέτωπο – Φασιστικό Κίνημα Underground του Λίνκολνσαϊρ»). Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 με την κατηγορία τρομοκρατικής δράσης, μεταξύ άλλων και για την κατοχή κειμένων για μάχες, αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ο Τζον είχε γίνει μέλος του Extreme Right Wing (XRW) online. Είχε στην κατοχή του σκληρούς δίσκους με 67.788 έγγραφα με αντισημιτικό περιεχόμενο και θεωρίες της λευκής υπεροχής, μεταξύ άλλων και ένα ψηφιακό αντίγραφο του «Τσελεμεντέ του Αναρχικού» του Ουίλιαμ Πάουελ, με διαγράμματα και οδηγίες για την κατασκευή διαφόρων εκρηκτικών μηχανισμών. Και τον περασμένο Αύγουστο καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Λέστερ σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Κρίθηκε ένοχος από τους ενόρκους για κατοχή πληροφοριών, που ενδέχεται να είναι χρήσιμες σε ένα άτομο που διαπράττει ή προετοιμάζει μια τρομοκρατική πράξη, κατηγορία, η οποία έχει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ο δικαστής Τίμοθι Σπένσερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έγκλημα του πρώην φοιτητή κατά πάσα πιθανότητα ήταν «μια πράξη εφηβικής ανοησίας» και μεμονωμένο αδίκημα. Περιέγραψε τον Τζον ως «μοναχικό άτομο με λίγους ή καθόλου αληθινούς φίλους». Και τον έβαλε να του υποσχεθεί ότι δεν θα ερευνήσει άλλο ακροδεξιό υλικό.  Κατόπιν τον ρώτησε: «Εχεις διαβάσει Ντίκενς; Οστιν;» Και του επέβαλε να διαβάσει κλασική λογοτεχνία: «Ξεκίνα με το “Περηφάνια και Προκατάληψη” της Τζέιν Οστεν και την “Ιστορία Δύο Πόλεων” του Τσαρλς Ντίκενς και τη “Δωδέκατη Νύχτα” του Σαίξπηρ. Σκέψου τον Χάρντι· τον Τρόλοπ. Στις 4 Ιανουαρίου θα μου πεις τι έχεις διαβάσει και θα σε δοκιμάσω. Θα σε παρακολουθώ, Μπεν Τζον, σε κάθε βήμα. Αν με απογοητεύσεις, ξέρεις τι θα συμβεί», του είπε.

Σε μια νέα ακρόαση ο Σπένσερ ζήτησε από τον Τζον να μιλήσει για τα βιβλία που είχε διαβάσει. «Είναι σαφές ότι προσπάθησες να τακτοποιήσεις τη ζωή σου», είπε ο δικαστής. «Θα ήθελα να μάθω τι έχεις διαβάσει από την κλασική λογοτεχνία που είπες στο δικαστήριο ότι σε σας ενδιαφέρει».

Ο Τζον απάντησε: «Απόλαυσα τον Σαίξπηρ περισσότερο από την Τζέιν Οστεν, αν και ως ένα βαθμό απόλαυσα και την Τζέιν Οστεν».

«Λοιπόν, το βρίσκω ενθαρρυντικό», σχολίασε ο Σπένσερ, προσθέτοντας ότι αναγνώρισε πως «η δημοσιότητα αυτής της υπόθεσης» επηρέασε την αναμόρφωση του Τζον. Ο νεαρός πρέπει να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο σε έξι μήνες, οπότε ο δικαστής θα ελέγξει την πρόοδό του. Ο δικαστής είπε ακόμη ότι τον έχουν ενθαρρύνει «οι προσπάθειες του Τζον να βρει δουλειά» και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Ωστόσο η γενική εισαγγελέας ζήτησε από το Εφετείο να επανεξετάσει την «αδικαιολόγητα επιεική» ποινή.

Ακόμη, ο Νικ Λόουλς, επικεφαλής της οργάνωσης Hope Not Hate, δήλωσε: «Αυτές οι επιεικείς ποινές κινδυνεύουν να ενθαρρύνουν άλλους νέους να έχουν πρόσβαση και να μοιράζονται τρομοκρατικό και εξτρεμιστικό περιεχόμενο, επειδή δεν θα φοβούνται τις επιπτώσεις των πράξεών τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...