319
Ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης | YouTube/ ΣΚΑΪ

Πλεύρης: Ανεμβολίαστοι μετά το 7μηνο όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση – Αττική και Κρήτη χτυπά η Ομικρον 

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:25
Ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης
|YouTube/ ΣΚΑΪ

Πλεύρης: Ανεμβολίαστοι μετά το 7μηνο όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση – Αττική και Κρήτη χτυπά η Ομικρον 

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:25

Οπως δείχνουν τα στοιχεία από χώρες του εξωτερικού η Ομικρον παρά τη μεγάλη μεταδικότητά της και την «έκρηξη» των κρουσμάτων που προκαλεί, δεν φέρνει αναλογικά πολλές νοσηλείες, το πρόβλημα όμως είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμα η Δέλτα και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ήδη μεγάλη, εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την απόφαση να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα.

«Δεν μιλάμε για παρατεταμενα μέτρα, αν χρειαστει οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει», ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ωστόσο οτι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση, καθώς ο κύκλος της Ομικρον πιθανόν να είναι σύντομος».

Η μεταδοτικότητα της Ομικρον είναι πολύ μεγάλη και το μεγάλο στοίχημα, τόνισε, είναι να μην μεταφερθεί η προσβολή της νόσου από τις μικρότερες ηλικίες (σε ποσοστό 95% είναι στις ηλικίες 18 – 40 ετών) στους μεγαλύτερους, στους γονείς και τους παππούδες.

Το πρόβλημα είναι, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ότι στις κλίνες ΜΕΘ συνήθως όταν ερχόταν το νέο κύμα, είχε γίνει αποσυμφόρηση του Συστήματος και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό το περιθώριο που είχαμε στα προηγούμενα κύματα και ξεκινάμε από υψηλό αριθμό νοσηλειών με Δέλτα.

Υποχρεωτικότητα και πιστοποιητικά

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ανακοινώσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, έχει σχεδόν αποφασιστεί, μετά την πάροδο της επτάμηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, να λογίζονται ως ανεμβολιαστοι.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια».

Για τους ανεμβολίαστους αφήσε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον οι ανεμβολίαστοι ούτε στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που όπως είπε, το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί.

Οσον αφορά τέλος τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα ανοίξουν και έαν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνουν στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...