214
Ο Σάμι Τζάσιμ αλ Τζαμπούρι στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων | Twitter

Συνελήφθη από ιρακινές ειδικές δυνάμεις ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ISIS

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 13:50
Ο Σάμι Τζάσιμ αλ Τζαμπούρι στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων
|Twitter

Συνελήφθη από ιρακινές ειδικές δυνάμεις ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ISIS

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 13:50

Το Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη εκτός των συνόρων της χώρας, του Σάμι Τζάσιμ αλ Τζαμπούρι, υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους και στενού συνεργάτη του πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι.

Τον Τζαμπούρι, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από την Αλ Κάιντα και μεταπήδησε στο ISIS, καταζητούσαν οι ΗΠΑ καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τα οικονομικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, καθώς και του συντονισμού των επιχειρήσεων της οργάνωσης μεταξύ Ιράκ και Συρίας. Η σύλληψή του αναμένεται ότι θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση.

«Την ώρα που οι ήρωες (των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας) ήταν επικεντρωμένοι στις εκλογές, οι συνάδελφοί τους (της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών) διεξήγαγαν μια περίπλοκη επιχείρηση έξω από τα σύνορα για να συλλάβουν τον Σάμι Τζάσιμ», έγραψε στο Twitter ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι.

Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή πέντε εκατ. δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορούσε το στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το οποίο διαδραμάτιζε «σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών» του ISIS, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η τρομοκρατική οργάνωση έχει ακόμα στη διάθεσή της εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται κυρίως από πωλήσεις πετρελαίου, και εκβιαστική φορολόγηση, ενώ ακολουθούν έσοδα από λύτρα από απαγωγές, λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και σωματεμπορία.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...