242
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Πόσο βοηθάει η τρίτη δόση στη μετάδοση και τη νόσηση από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 18:19
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Πόσο βοηθάει η τρίτη δόση στη μετάδοση και τη νόσηση από κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 18:19

Στην αποτελεσματικότητα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, και σε συνέχεια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, η Επιτροπή μας ανακοινώνει ότι η τρίτη δόση χορηγείται για μεγαλύτερη διάρκεια ασφαλείας και ενίσχυση του ανοσοποιητικού», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξήγησε ότι άτομα που είχαν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό αντιμετώπιζαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης από λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τα άτομα που έκαναν δύο δόσεις.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή λιγότερες σε σχέση με τη δεύτερη, είπε η ίδια.

Τι θα κάνουν όσοι είχαν νοσήσει

Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που είχαν κάνει πριν από τη νόσηση. Αν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις, διότι οι συστάσεις είχαν αλλάξει, δεν χρειάζονται προς το παρόν να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Κάθε τέσσερις νεκροί και ένα γονιός

Η ίδια μίλησε και για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από σειρά μελετών με τίτλο «Η ορφάνια από την covid». Σύμφωνα με αυτές, σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του.

«Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...