642
Εμβολιασμός σε προάστιο του Παρισιού | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η Γαλλία κέρδισε το στοίχημα του εμβολιασμού – θα βγει κερδισμένος και ο Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:00
Εμβολιασμός σε προάστιο του Παρισιού
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η Γαλλία κέρδισε το στοίχημα του εμβολιασμού – θα βγει κερδισμένος και ο Μακρόν;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:00

Στις 21 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ είχε προβλέψει ότι ως τα τέλη Αυγούστου 50 εκατομμύρια Γάλλοι θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 85% του πληθυσμού άνω των 12 ετών θα ήταν έστω και μερικώς καλυμμένο, άρα σε πλεονεκτική θέση έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Με μια απόκλιση λίγων ημερών, ο στόχος θα επιτευχθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν από την πλήρη επάνοδο μετά το θέρος, τονίζει ο Monde. Νίκη, το δίχως άλλo για τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του, οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η Γαλλία είναι πλέον μία από τις χώρες με την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο, μπροστά από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και το Ισραήλ, που ήταν από την αρχή της κούρσας ένας από τους πρωταθλητές κόσμου. Η επιστροφή της Γαλλίας σε μια σχεδόν… κανονική κανονικότητα είναι πλέον εφικτή, ακόμη και αν οι μάσκες και οι κανόνες για την τήρηση αποστάσεων παραμείνουν σε ισχύ.

Ο δρόμος μέχρι αυτό το σημείο ήταν δύσκολος, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Πριν από εννέα μήνες, η εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε με καθυστερήσεις και ένα πλειοψηφικό τμήμα του πληθυσμού επιφυλακτικό. Μελέτη του Ipsos, που πραγματοποιήθηκε σε δεκαπέντε χώρες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αποκάλυψε ότι μόνο το 40% των Γάλλων ήταν έτοιμοι να εμβολιαστούν. Υπήρχαν και οι ενοχλημένοι για το ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ένα 100% γαλλικό εμβόλιο.

Το πρώτο εξάμηνο κύλησε με ρυθμούς που σταδιακά βελτιώνονταν. Στις 12 Ιουλίου, με το τέταρτο κύμα και τη Δέλτα να απειλούν κάθε κέρδος (όχι βέβαια μόνο στη Γαλλία), ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ανοιχτά στους συμπατριώτες του. «Είμαστε ένα μεγάλο έθνος, ένα έθνος επιστήμης, του Διαφωτισμού, του Λουί Παστέρ. Ετσι, όταν η επιστήμη μας προσφέρει τα μέσα για να προστατευτούμε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με εμπιστοσύνη στη λογική και στην εξέλιξη», είπε όταν ανακοίνωσε την καθιέρωση του υγειονομικού πάσου που θα γινόταν το κλειδί για να επιστρέψει η χώρα στον γαλλικό τρόπο ζωής. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, καταλαβαίνοντας ίσως και από ένστικτο ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Παρά ταύτα, οι αντιρρησίες κατά του εμβολίου και του πάσου επιμένουν, αν και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις περιορίζεται σταδιακά. Η προεδρία και η κυβέρνηση επίσης επιμένουν στο μήνυμα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Στις 17 Αυγούστου ο Μακρόν κατηγόρησε όσους διεκδικούν την «εγωιστική ελευθερία» και λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, τόνισε: «Φόβος του ιού, ναι, φόβος του εμβολίου, όχι».

Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού στη Νίκαια της Γαλλίας, στις 14 Αυγούστου | REUTERS/Eric Gaillard
Μια νίκη που μπορεί να γίνει καπνός

Η επίτευξη του στόχου πιστώνεται λοιπόν στην κυβέρνηση και μπορεί να αποδειχθεί όπλο ενόψει των προεδρικών τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Αν εμφανιστεί μια νέα και ανθεκτικότερη παραλλαγή ή αν επανέλθουν οι περιορισμοί, τα πολιτικά κέρδη και η εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση της κρίσης μπορεί να εξανεμιστούν.

Στο προεδρικό μέγαρο, αλλά και στο Ματινιόν, την έδρα της κυβέρνησης, δείχνουν να το κατανοούν αυτό, σημειώνει ο Monde. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κενά στην εμβολιαστική κάλυψη σε κρίσιμα τμήματα του πληθυσμού: Μόνο το 60% των παιδιών 12-17 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ σχεδόν το 15% του πληθυσμού των άνω των 80 ετών δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, παρότι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Στόχος είναι πλέον να εμβολιαστούν και όσοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση για δικούς τους λόγους.

Από μία άλλη οπτική, αυτή η πίστωση που κερδίζει ο Μακρόν και η κυβέρνηση τού δίνει το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος την ατζέντα, έναντι σε μια σιωπηλή αντιπολίτευση, που πάντως θα έκρινε αυστηρά το πρώτο στραβοπάτημα. Με τον χρόνο να κυλά πριν από τις κάλπες, ο πρόεδρος Μακρόν όχι απλά δεν θα ήθελε να χάσει αυτό το ανέλπιστο όσο και εύθραυστο όπλο της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να το εκμεταλλευτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...