652
Ο Παππάς μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθη ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 22:22
Ο Παππάς μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθη ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 22:22

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς συνελήφθη την Πέμπτη σε ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Ζωγράφου. Επί οκτώ μήνες τα ίχνη του είχαν χαθεί, ενώ πληροφορίες τον έφεραν να είχε διαφύγει και εκτός Ελλάδας.

Η σύλληψη, στην κατοικία μιας γυναίκας, 52 ετών, εληνο-ουκρανικής καταγωγής, έγινε έπειτα από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής.

Ο φυγόποινος χρυσαυγίτης  αμέσως οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ όπου κρατείται. Στις 10 πμ της Παρασκευής επρόκειτο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών για να μεταφερθεί κατόπιν στις φυλακές (πιθανόν του Δομοκού) όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Η γυναίκα που τον έκρυβε συνελήφθη με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Πρόκειται για χρυσαυγίτισσα με ενεργό δράση στον χώρο και θα οδηγηθεί την Παρασκευή στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Εννέα μήνες άφαντος

Ο Παππάς είχε καταδικαστεί τον περασμένο Οκτώβριο σε κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά από τότε διέφευγε τη σύλληψη, ο τελευταίος από τους 38 καταδικασθέντες που δεν ήταν στη φυλακή. Τον Απρίλιο είχε συλληφθεί στο Βέλγιο, μετά την άρση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή, ο Γιάννης Λαγός, που πλέον κρατείται και αυτός στις φυλακές Δομοκού.

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Παππάς ήταν υποχρεωμένος να δίνει το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα αρχικά κάθε 10 ημέρες και αργότερα κάθε μήνα, ενώ ήταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για την μετακίνηση εκτός Αττικής.

Ο χρυσαυγίτης εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα για τελευταία φορά την 1η Οκτωβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν από την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Παππάς στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 22 Οκτωβρίου 2019. Πίσω του η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, στο εδώλιο ο συγκατηγορούμενός του Στάθης Μπούκουρας | Nikos Libertas / SOOC

Εκτοτε και παρά τον σχεδιασμό της αστυνομίας για άμεση σύλληψη των χρυσαυγιτών που θα καταδικάζονταν από το δικαστήριο, τα ίχνη του είχαν χαθεί, παρά τις έρευνες της αστυνομίας στην Ελλάδα, ακόμη και στο Αγιο Ορος και στην Αλβανία. Εθεάθη για τελευταία φορά στις 10 Οκτωβρίου. .

Σε δηλώσεις του στις 23 Οκτωβρίου 2020 (αφού πλέον ο χρυσαυγίτης είχε εξαφανιστεί), ο Παντελής Σταυριανάκης, δικηγόρος του Παππά, είπε ότι ο πελάτης του περιμένει το Εφετείο, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στις Αρχές. Είχε επιβεβαιώσει ακόμη ότι ο Παππάς ήταν σε επιτήρηση από την αστυνομία, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, αλλά κατάφερε να διαφύγει.

«Η δική μου επικοινωνία μαζί του είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να βρεθεί πού είναι», σημείωσε σχετικά ο δικηγόρος. Σε ό,τι αφορά τις προσθέσεις του εντολέα του, έλεγε τότε πως «αυτήν τη στιγμή η πρόθεσή του είναι να μην εμφανιστεί». Ο Παππάς, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του, έλεγε: «Είναι σωστό να εκτίσω ολόκληρη την ποινή χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη ποινή χωρίς την απόφαση του Εφετείου; Αν μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης, μου πει κάποιος είσαι αθώος, τότε τι γίνεται;».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Βραδινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ο 59χρονος ημεδαπός διωκόμενος με καταδικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, πρωινές ώρες αύριο.

Μαζί του συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι με τη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής «κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης» ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών».

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου: «Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος Δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες. Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης. Η Ελληνική Αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...