236
| REUTERS/Mike Blake

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων Βρετανίας και Ν. Αφρικής το εμβόλιο της Moderna

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 23:11
|REUTERS/Mike Blake

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων Βρετανίας και Ν. Αφρικής το εμβόλιο της Moderna

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 23:11

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική –και αργότερα σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– μπορούν να αντιμετωπιστούν με το εμβόλιο της Moderna, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία.

Η εταιρεία τόνισε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 παρήγαγε στις εργαστηριακές δοκιμές αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα σε αυτές τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, η βρετανική μετάλλαξη του ιού δεν είχε επίπτωση στο επίπεδο των αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό. Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής έριξε το επίπεδο κατά το ένα έκτο, αν και κατά την εταιρεία ακόμη και έτσι είναι επαρκές για να παρέχει προστασία στον εμβολιασμένο.

Για τον λόγο αυτόν, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει ένα ενισχυτικό του εμβολίου σε προκλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό για την ενίσχυση των αντισωμάτων κατά αυτής της μετάλλαξης και άλλων μελλοντικών.

«Δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί, αλλά ελπίζουμε να μην υπάρξει τέτοιο θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας Ταλ Ζακς, σύμφωνα με τους New York Times.

Οπως πρόσθεσε η Moderna, δύο δόσεις του εμβολίου της αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αν και όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική επειδή πιστεύουν ότι είναι ικανές να αλλάξουν σημαντικές λειτουργίες του ιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...