389
|

«Πανδημία», η λέξη της χρονιάς για δύο μεγάλα αγγλόφωνα λεξικά

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 16:59

«Πανδημία», η λέξη της χρονιάς για δύο μεγάλα αγγλόφωνα λεξικά

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 16:59

Για πρώτη φορά, δύο μεγάλα αμερικανικά λεξικά συμφώνησαν στη λέξη της χρονιάς: είναι βέβαια, η «pandemic» – «πανδημία», τόσο για το Merriam-Webster, όσο και για το Dictionary.com, κάτι που μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν.

«Αυτό μάλλον δεν είναι και μεγάλο σοκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Σοκολόφσκι, εκδότης του Merriam-Webster.

«Συχνά μία τέτοια μεγάλη είδηση έχει και μια τεχνική λέξη που σχετίζεται με αυτήν και σε αυτή την περίπτωση, η λέξη “πανδημία” δεν είναι μόνο τεχνική αλλά έχει αποκτήσει μία γενική σημασία. Είναι πιθανώς η λέξη, με την οποία θα αναφερόμαστε στο μέλλον, γι’ αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Η λέξη απέκτησε ξεχωριστή σημασία τον Μάρτιο, όταν η κρίση του κορονoϊού χαρακτηρίστηκε πανδημία, αλλά άρχισε να εμφανίζεται στις αναζητήσεις στο Merriam-Webster.com στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν πάλι τον Φεβρουάριο όταν σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και τα κρούσματα στα κρουαζιερόπλοια.

Ο Τζον Κέλι, ερευνητής στο Dictionary.com, είπε ότι η αναζήτηση της λέξης σημείωσε ρεκόρ στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονoϊό ως πανδημία. Οι αναζητήσεις της λέξης αυξήθηκαν κατά 13.500%.

Κάθε μήνα η αύξηση ήταν πάνω από 1.000% και οι αναζητήσεις συνέχισαν να βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα του Τοπ-10.

Ο ορισμός της πανδημίας στο λεξικό Merriam-Webster

Το ενδιαφέρον για τη λέξη παρέμεινε σημαντικά υψηλό μάλιστα, όλο τον χρόνο και στο Merriam-Webster, είπε ο Σοκολόφσκι.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η αναζήτηση για τη λέξη «πανδημία» στις 11 Μαρτίου ήταν κατά 115.806% υψηλότερη από τις αναζητήσεις που σημειώθηκαν την ίδια ημερομηνία, πέρυσι.

Ετυμολογικά, η λέξη «πανδημία» (pandemic) είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός). Χρονολογείται από τα μέσα του 1600 και χρησιμοποιείται ευρέως για «καθολικές» συνθήκες, ειδικά δε, αναφέρεται σε ιατρικό κείμενο τη δεκαετία του 1660.

Ενώ ο «κορονoϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, η «Covid-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο.

Μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις παρουσίασαν επίσης, όπως αναμενόταν, οι λέξεις αεροζόλ (σταγονίδια), ιχνηλάτηση επαφών, κοινωνική αποστασιοποίηση και ανοσία της αγέλης. Ακόμα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για διάφορες φαρμακευτικές ουσίες και εμβόλια, όλα μέρος του νέου λεξιλογίου που μπήκε τόσο ορμητικά και ξαφνικά στην καθημερινότητά μας.

Οι επικεφαλής των λεξικών επισήμαναν ότι εκτός από τις λέξεις που αφορούν τον κορονοϊό, ο αγγλόφωνος κόσμος αναζήτησε λέξεις που ακούστηκαν πολύ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ και τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των μαύρων. Τέτοιες ήταν, για παράδειγμα, οι φασισμός, αντιφασίστες, αποχρηματοδότηση, λευκή ευθραυστότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...