620
Η Τόνι Μόρισον ήταν η πρώτη Αφρομερικανίδα που τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας | CreativeProtagon

Στο σφυρί βγάζει τη βιβλιοθήκη της Τόνι Μόρισον η οικογένειά της 

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 16:40
Η Τόνι Μόρισον ήταν η πρώτη Αφρομερικανίδα που τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας
|CreativeProtagon

Στο σφυρί βγάζει τη βιβλιοθήκη της Τόνι Μόρισον η οικογένειά της 

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 16:40

Οταν η βραβευμένη με Πούλιτζερ και Νομπέλ αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον εγκατέλειψε τα εγκόσμια την 5η Αυγούστου του 2019 έπειτα από 88 χρόνια ζωής, τα μέλη της οικογενείας της άφησαν το σπίτι της άθικτο, όπως το είχε εκείνη, ενώ πρόσφατα αποφάσισαν να το διαθέσουν προς πώληση. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων με τρεις κρεβατοκάμαρες και δύο μπάνια σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε το 1901, στη καρδιά της Τραïμπέκα, στο Κάτω Μανχάταν.

Οι κληρονόμοι της συγγραφέως, η οποία με τα έργα της ανέδειξε το χρονικό των Αφροαμερικανών και ιδιαίτερα των Αφροαμερικανίδων, ζητούν για το σπίτι της τέσσερα εκατομμύρια και επτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο στην αγγελία πώλησης του διαμερίσματος στο Διαδίκτυο, δεν αναφέρεται μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά τον πραγματικό θησαυρό της κατοικίας της Τόνι Μόρισον.

Από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μισέλ Σινκλέρ Κόλμαν στο καλλιτεχνικό περιοδικό Galerie μαθαίνουμε πως, πέρα από το διαμέρισμά της, πωλούνται επίσης –και όχι απαραίτητα μαζί με το σπίτι– τα περισσότερα από 1.200 βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης της. Μάλιστα, η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη, παρότι η αξία της είναι ομολογουμένως ανυπολόγιστη.

«Πεθαίνουμε. Ισως αυτό να είναι το νόημα της ζωής. Αλλά δημιουργούμε γλώσσα. Ισως αυτό να είναι το μέτρο στις ζωές μας», είχε επισημάνει η πρώτη Αφρομερικανίδα που τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας κατά την παραλαβή του βραβείου το 1993.

Ο πρόεδρος Ομπάμα απονέμει στην Τόνι Μόρισον το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη αμερικανική τιμή για πολίτες, τον Μάιο του 2012. EPA/JIM LO SCALZO

Οπότε «η πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της και στη γλώσσα η οποία είχε μεγαλύτερη σημασία για εκείνην ίσως να αποτελεί το κλειδί του λαμπρού μυαλού της», αναφέρει η αμερικανίδα δημοσιογράφος, παραθέτοντας μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα βιβλία της Μόρισον.

Η βιβλιοθήκη της είναι γεμάτη με βιβλία για τους Κλίντον και τους Ομπάμα καθώς και με βιβλία που έγραψαν οι πρώην πρόεδροι και οι πρώην πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, με βιβλία αφροαμερικανίδων συγγραφέων όπως η Ζόρα Νιλ Χέρστον και η Γκέιλ Τζόουνς, βιβλία του «νέγρου» συγγραφέα και ποιητή Χένρι Ντούμας ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού. Πολλά από τα βιβλία της φέρουν αφιερώσεις περίφημων συγγραφέων ή διασημοτήτων, του Ελί Βιζέλ, για παράδειγμα, και του Ντένζελ Ουάσιγκτον ενώ στο κομοδίνο της υπάρχουν ακόμα μια βιογραφία του Λίντον Τζόνσον, μια βιογραφία τoυ ζεύγους Ομπάμα αλλά και  η «Αναβίωση» του Στίβεν Κινγκ.

Επισκέπτρια  στην Smithsonian National Portrait Gallery της Ουάσινγκτον περιεργάζεται πορτρέτο της Τόνι Μόρισον από τον Robert McCurdy, στην έκθεση «Americans Now»  τον Ιούνιο του 2011. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Στη βιβλιοθήκη της Μόρισον δεσπόζουν επίσης, μέσα σε κάδρα, δελτία δανεισμού βιβλίων της και ένα επιχρυσωμένο αντίτυπο του «Τραγουδιού του Σόλομον», έργου της για το οποίο ο περίφημος βιβλιοκριτικός των New York Times Τζον Λέοναρντ είχε γράψει πως «τα δύο τρίτα του βιβλίου είναι απλώς θαυμάσια. Οι εκατό τελευταίες σελίδες είναι ένας θρίαμβος».

Ξεφυλλίζοντας κάποια από τα βιβλία, η Μισέλ Σινκλέρ Κόλμαν διαπίστωσε ότι διαβάζοντας η Μόρισον κρατούσε πάντα σημειώσεις, δίχως όμως ποτέ να τσακίζει τις σελίδες. Συνήθιζε επίσης να χρησιμοποιεί ως σελιδοδείκτες ό,τι έπεφτε στα χέρια της, άλλοτε αποκόμματα φακέλων και άλλοτε επαγγελματικές κάρτες ή σελίδες από φυλλάδια οδηγιών ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα εκατοντάδες βιβλία της είναι ταξινομημένα αλφαβητικά με βάση το επώνυμο των συγγραφέων. Εντύπωση στην αμερικανίδα δημοσιογράφο προκάλεσε επίσης ότι στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται πολλά βιβλία του Στίβεν Κινγκ, τα οποία, όμως, δεν είναι τα πιο γνωστά του.

Οποιος αγοράσει τη συλλογή της Τόνι Μόρισον θα αποκτήσει και κάποια τα οποία δανείστηκε η ίδια από διάφορες βιβλιοθήκες αλλά ξέχασε να τα επιστρέψει. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα «Γαλάζια Μάτια», το πρώτο δικό της μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1970, με κάθε σελίδα του βιβλίου γεμάτη σημειώσεις, υπογραμμίσεις και διαγραφές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...