854
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσιάζει την εξειδίκευση των μέτρων του lockdown | ΕΡΤ

Χαρδαλιάς: Πώς θα βγαίνουμε από το σπίτι, τι θα μπορούμε να κάνουμε από το Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 18:42
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσιάζει την εξειδίκευση των μέτρων του lockdown
|ΕΡΤ

Χαρδαλιάς: Πώς θα βγαίνουμε από το σπίτι, τι θα μπορούμε να κάνουμε από το Σάββατο

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 18:42

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής μέχρι και την Κυριακή, θα μπορούμε να βγούμε για να πάρουμε το φαγητό μας από εστιατόριο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης, ενώ επιτρέπεται η άσκηση σε ανοιχτούς χώρους για παρέες τριών ατόμων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στις 6 μ.μ. για την εξειδίκευση των μέτρων του lockdown που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε αύξηση 36% στα άτομα που νοσηλεύτηκαν και 34% αύξηση στους διασωληνωμένους. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η διαδικασία μοιάζει με της άνοιξης, με δύο βασικές διαφορές. Η πρώτη είναι η χρήση μάσκας παντού και η δεύτερη ότι τα δημοτικά σχολεία και η ειδική αγωγή παραμένουν ανοιχτά», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, συνέχισε, οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετακίνηση στην εργασία, για τη συνοδεία του παιδιού στο σχολείο και για λόγους υγείας.

Για τη μετάβαση των μαθητών εκδίδεται βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους. (δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες που ισχύουν).

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033.

Πώς στέλνουμε SMS στο 13033

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

1           Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται ύστερα από σχετική επικοινωνία.

2           Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3           Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4           Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5           Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6           Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Ανοιχτά και κλειστά
  • Ανοιχτά μένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται και σε αυτή τη φάση εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Καταστήματα οπτικών και ακουστικών θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού
  • Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και γυμναστηρίων, κέντρων διασκέδασης, συνεδρίων, εκθέσεων κ.λπ.
  • Τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν μέχρι και την Κυριακή, εφόσον το επιθυμούν
  • Αναστέλλεται η λειτουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Στον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα και ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί
  • Διεξαγωγή αγώνων μόνο Α κατηγορίας, καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
  • Το take away επιτρέπεται, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών. Επιτρέπονται οι παραδόσεις φαγητών
  • Στα ταξί επιτρέπεται ένας επιβάτης
  • Σε χώρους εργασίας μέχρι 50% του προσωπικού
  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νόμο και το μόνο που επιτρέπεται είναι η επιστροφή κάποιου στην κατοικία του, την οποία θα πρέπει να αποδείξει με τη φορολογική του έδρα
  • Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται 1 συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων)
  • Αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί τις βραδινές ώρες, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9:00 το βράδυ έως και τις 5:00 το πρωί.

Ταξίδια εντός και εκτός χώρας

Οσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω PCR. Ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική, και θα ήθελα να δοθεί προσοχή σε αυτό, η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο μας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχετική φόρμα θα σας δώσουμε στην αυριανή ενημέρωση.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους τέσσερις λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας να θυμίσουμε ότι απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Τα μέτρα ελήφθησαν καθώς υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως είχε σημειώσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...