362
O Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς κουρασμένος, επιστρέφει από προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα, την Πέμπτη... | REUTERS/Leah Millis

Πόσο απειλεί ο κορονοϊός τη ζωή του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 16:30
O Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς κουρασμένος, επιστρέφει από προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα, την Πέμπτη...
|REUTERS/Leah Millis

Πόσο απειλεί ο κορονοϊός τη ζωή του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 16:30

Είναι τελείως ανεύθυνο να κάνουμε προβλέψεις και εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας κάποιου που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Παράγοντες κινδύνου υπάρχουν και ο πιο βασικός είναι η ηλικία. Οσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Κι αυτό διότι το ανοσοποιητικό σύστημα, με την πρόοδο της ηλικίας, χάνει την ποιότητά του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 80 ετών. Ζωντανό και πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (εδώ), ο οποίος σε ηλικία 84 παρέμεινε ελάχιστες ημέρες στην Εντατική και αντιμετώπισε τη λοίμωξη Covid-19 με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκάλαχερ, αναλυτή του BBC, στις ΗΠΑ τα άτομα από 64 έως και 74 ετών έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και 90 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σύγκριση με κάποιον που είναι μόλις 20 ετών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ΗΠΑ, οκτώ στους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί στη χώρα αφορούν άτομα άνω των 65 ετών.

Ο κορονοϊός επίσης φαίνεται να πλήττει περισσότερο άνδρες και άτομα που είναι παχύσαρκα. Δύο ακόμη χαρακτηριστικά του προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, από τα γενικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη της υγείας σε δύο άτομα 74 ετών μπορεί να είναι τελείως διαφορετική, ακόμα και αν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Και αυτό έχει αποδειχθεί από διδύμους που ο ένας έχει χάσει τη ζωή του και ο άλλος δεν είχε ούτε ένα σύμπτωμα.

Και φυσικά δεν γνωρίζουμε εάν ο Τραμπ έχει εκδηλώσει μέχρι σήμερα κάποιο σύμπτωμα. Είναι όμως κάτι που θα μάθουμε αρκετά σύντομα.

«Ο κίνδυνος για τη ζωή του Τραμπ θα αυξηθεί αν εκδηλώσει πνευμονία, καθώς είναι ένα σύμπτωμα που σε άτομα άνω των 65 ετών αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας», εξηγεί στον Guardian o Μπάρι Ντίξον, εντατικολόγος στο νοσοκομείο Σαν Βίνσεντ της Μελβούρνης.

O ίδιος εξηγεί ότι πέρα από την ηλικία και τα περίσσια κιλά, ο Τραμπ δεν έχει άλλους παράγοντες που να αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, όπως για παράδειγμα είναι ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και φυσικά το κάπνισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...