689
O Τραμπ στην ομιλία του στο Χέντερσον της Νεβάδα. Πολλοί στο ακροατήριο δεν φορούν μάσκα | REUTERS/Jonathan Ernst

Ποιος κορονοϊός; Ο Τραμπ διοργάνωσε προεκλογική εκδήλωση σε κλειστό χώρο

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 07:26
O Τραμπ στην ομιλία του στο Χέντερσον της Νεβάδα. Πολλοί στο ακροατήριο δεν φορούν μάσκα
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ποιος κορονοϊός; Ο Τραμπ διοργάνωσε προεκλογική εκδήλωση σε κλειστό χώρο

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 07:26

Είναι σαφές ότι με τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν το ψυχολογικό όριο των 200.000 νεκρών από την Covid-19, η μόνη λύση για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο που αδιαφόρησε εγκληματικά για την επιδημία στις αρχές της όταν την συνέκρινε με μια συνηθισμένη γρίπη, είναι να επενδύσει πολιτικά στον ψυχολογικό μηχανισμό της «άρνησης». Να κανακέψει αυτούς που αρνούνται ότι η πανδημία συμβαίνει, να δείξει με κάθε τρόπο ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά, ότι ο ίδιος δεν φοβάται και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ακομα και θέτοντας εκ νέου τη ζωή των αμερικανών πολιτών σε κίνδυνο.

Έτσι, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αψήφησε τις εντολές των τοπικών αρχών και τις συστάσεις των επιδημιολόγων και πήρε μέρος σε μια προεκλογική συγκέντρωση σε κλειστό χώρο —φυσικά δεν φορούσε μάσκα, ούτε και πολλοί απ’ όσους έσπευσαν να τον ακούσουν στο Χέντερσον της Νεβάδα, πολιτείας που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα στις 3 Νοεμβρίου.

Θα είναι και αυτό μια αντίστιξη που θα πρέπει να συνηθίσουμε το επόμενο διάστημα ως τις προεδρικές εκλογές. Ενώ ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν θα διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία φορώντας μάσκα, λαμβάνοντας μέτρα και δείχνοντας ότι «φοβάται», ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώκει να εμφανίζεται ατρόμητος, να μην τον νοιάζουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, υποδηλώνοντας ότι ο κορονοϊός δεν είναι και κάτι το τόσο τρομακτικό —οι ψεκασμένοι και οι αρνητές της επιστήμης είναι στις ΗΠΑ μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων τον έστειλαν στον Λευκό Οίκο το 2016.

Όλα βέβαια πρέπει να παρουσιάζονται κάπως, ότι έχουν ιδεολογικό στίγμα απέναντι στους πολύ «αριστερούς» Δημοκρατικούς. Έτσι, το στρατόπεδο του Τραμπ εμφάνισε τη συγκέντρωση στο Χέντερσον της Νεβάδας ως μια ευκαιρία για τους υποστηρικτές του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα να ασκήσουν το δικαίωμα τους για ειρηνική συνάθροιση σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

«Αν μπορούν δεκάδες χιλιάδες άτομα να διαμαρτύρονται στους δρόμους, να τζογάρουν σε ένα καζίνο ή να καίνει μικρές επιχειρήσεις σε ταραχές, μπορείτε να συναθροίζεστε ειρηνικά σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία για να ακούσετε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τιμ Μάρτοφ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Και όντως αρκετοί πήγαν να τον ακούσουν, να μιλά για «αριστερές συμμορίες» που έκαναν τους βανδαλισμούς και δεν τους έλεγε τίποτα ο Μπάιντεν, να λέει ότι αν σκοτώνεις αστυνομικό θα πρέπει να τιμωρείσαι με τη θανατική ποινή και φυσικά να χαϊδεύει τα αυτιά του ακροατηρίου του, αποκαλώντας τους «αληθινούς αμερικανούς πατριώτες».

 

Η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου ανέφερε ότι διενεργούνταν θερμομετρήσεις σε όσους προσέρχονται στη συγκέντρωση και δίνονταν μάσκες και αντισηπτικά χεριών, αν και οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις Τραμπ συνήθως δεν φορούν μάσκες.

Η συγκέντρωση, στον χώρο μιας βιομηχανικής εγκατάστασης το Χέντερσον της Νεβάδας, προγραμματίστηκε ενώ οι ΗΠΑ προσπέρασαν τους 193.000 νεκρούς από τον κορονοϊό και έγινε κατά παράβαση των εντολών των τοπικών αρχών που απαγορεύουν τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.

Η Κάθλιν Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος της πόλης του Χέντερσον, δήλωσε στο CNN ότι η συγκέντρωση παραβιάζει τις εντολές της Πολιτείας κατά της Covid-19 και πως ο ιδιοκτήτης της βιομηχανικής εγκατάστασης που θα φιλοξενήσει το ράλι ενδέχεται να χάσει την άδεια άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το τελευταίο προεκλογικό ράλι του Τραμπ σε κλειστό χώρο έγινε στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Μετά από αυτό, η πόλη κατέγραψε άνοδο κρουσμάτων της Covid-19.

Ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν μια πτωτική τάση ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου, εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας επισημαίνουν πως η συνεχής και ευρεία τήρηση κοινωνικών αποστάσεων είναι ακόμη αναγκαία για την αποτροπή μιας δυναμικής επανεμφάνισης του ιού.

Υποβαθμίζοντας στην αρχή τους κινδύνους του ιού, άλλες φορές υιοθετώντας, άλλες αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών δημόσιας υγείας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ευρισκόμενος πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις και στη Νεβάδα, αυξάνει τη συχνότητα των προεκλογικών του συγκεντρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τις πραγματοποιεί σε υπαίθριους χώρους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή αγνοεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών με τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο να υπόσχεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της πανδημίας αν διαδεχθεί τον Τραμπ στην προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...