536
|

Πέθανε ξαφνικά, στα 65 του, ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 17:58

Πέθανε ξαφνικά, στα 65 του, ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 17:58

Πέθανε, την Τετάρτη, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο θάνατος επήλθε στον ύπνο του, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, που έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από τον κοινωνικό του περίγυρο και ήταν διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.

Πιο συστηματικά άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 16 ετών, όταν πήρε στα χέρια του μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο και άρχισε να προσπαθεί να αποτυπώσει πάνω τους τα μουσικά του ακούσματα. Ο,τι έμαθε από μουσική, το έμαθε μόνος του.

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, το 2013

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης, δύο χρόνια μετά, σε ηλικία 18 ετών. Σύντομα, αντιλήφθηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πραγματικά και ταίριαζε και στη φωνή του ήταν το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώθηκε αποκλειστικά.

Το 1978 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους, εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα χρόνια μετά, παίρνει την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε το 1981 με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, αλλά και με πολύ γνωστές τραγουδίστριες μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία κ.ά.

Παράλληλα εμφανίστηκε σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Το 2013, σε συνεργασία με το συγκρότημα «Κoza Mostra», εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, κατακτώντας την έκτη θέση με το τραγούδι «Alcohol is free».

Με τους Koza Μostra στην Eurovision, στη Σουηδία – EPA/JESSICA GOW

Στις αρχές Μαΐου, ο Αγάθωνας, μαζί με την κομπανία του και σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο του νοσοκομείου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των επαγγελματιών Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αγάθωνας και η κομπανία του παίζουν ρεμπέτικα για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», στις 8 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο Αγάθωνας ήταν αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρέτησε από το 1973, αρνούμενος να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη.

Ηταν παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκο, που επίσης ασχολείται με το ρεμπέτικο τραγούδι.

Δισκογραφία

Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox

Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox

Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox

Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ

Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS

Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS

Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS

Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS

Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS

Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS

Δημώδη Ασματα (2002), EROS

Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS

Απτάλικα και άλλα (2013), MBI

Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...