312
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προσέρχεται στις εργασίες της συνόδου τη Δευτέρα 20 Ιουλίου | Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Κόντε: Ευκαιρία επανεκκίνησης τα €200 δισ. για την Ιταλία, διαφυλάξαμε την αξιοπρέπειά μας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 09:35
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προσέρχεται στις εργασίες της συνόδου τη Δευτέρα 20 Ιουλίου
|Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Κόντε: Ευκαιρία επανεκκίνησης τα €200 δισ. για την Ιταλία, διαφυλάξαμε την αξιοπρέπειά μας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 09:35

Πήγε στις Βρυξέλλες διαφωνώντας με τις απαιτήσεις των «φειδωλών» και φεύγει με πάνω από 200 δισ. ευρώ τη χώρα του, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Εύλογα, λοιπόν, δηλώνει ικανοποιημένος «με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, περίπου 209 δισ. ευρώ από τα 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο, προορίζονται για την Ιταλία. Από αυτά, περίπου 81 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Παραδέχτηκε όμως ότι πλέον η χώρα του έχει μια μεγάλη ευθύνη.

«Με τα 209 δισ. έχουμε τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε την Ιταλία με δύναμη, να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας μας. Πρέπει να τρέξουμε, να χρησιμοποιήσουμε το ποσό για επενδύσεις, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επιδιώξουμε την ανάπτυξη, το βιώσιμο μονοπάτι της ανάπτυξης που επιδιώκαμε για χρόνια χωρίς στην πραγματικότητα να το φτάνουμε».

«Πετύχαμε τον στόχο διατηρώντας την αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά επίσης δράσαμε για να διαφυλάξουμε την αυτονομία των ευρωπαϊκών θεσμών», είπε ακόμη.

Επιπλέον λόγος για να είναι ευχαριστημένος ο Τζουζέπε Κόντε είναι μια δημοσκόπηση που τον φέρνει στην κορυφή της δημοφιλίας των πρωθυπουργών των τελευταίων 25 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Demos, ο Κόντε εγκρίνεται από το 30% των ερωτηθέντων. Στην δεύτερη θέση, με ποσοστό 25%, βρίσκεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στην τρίτη, με 10%, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο φορές πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

Ο Κόντε όχι μόνον θεωρείται πετυχημένος από τους ψηφοφόρους των Πέντε Αστέρων (το κόμμα που τον υπέδειξε για την πρωθυπουργία), αλλά και ότι η δράση του κρίνεται θετικά από τους υποστηρικτές όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας. Παρά τα επιμέρους προβλήματα, η δημοτικότητα του Κόντε αυξήθηκε χάρη και στην διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...