505
6 Μαΐου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ντάτσα έξω από τη Μόσχα, ένα εξοχικό οίκημα που διαθέτει και αίθουσα τηλεδιασκέψεων | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Πώς ο κορονοϊός φθείρει την εξουσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 13:05
6 Μαΐου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ντάτσα έξω από τη Μόσχα, ένα εξοχικό οίκημα που διαθέτει και αίθουσα τηλεδιασκέψεων
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Πώς ο κορονοϊός φθείρει την εξουσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 13:05

Το 2020 είχε την… υποχρέωση να είναι ευγενικό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να είναι μία πολύ καλή χρονιά για αυτόν, η καλύτερη απ’ όλες! Να είναι το έτος που θα του εξασφάλιζε τη νομή της εξουσίας μέχρι το μακρινό 2036.

Ολα πήγαιναν πρίμα, το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ των προσεχτικά μεθοδευμένων μεταρρυθμίσεων, οι δικαστές του ρωσικού συνταγματικού δικαστηρίου ουδεμία αντίρρηση είχαν, μα ξαφνικά, τσουπ, ξεφύτρωσε από το πουθενά (από το «φιλικό» Γουχάν) ο επάρατος κορονοϊός!

Δίσεκτο το 2020: τα πετρέλαια κατέρρευσαν υπό το ίδιο τους το βάρος, το ρούβλι έπεσε μαζί τους, η οικονομία όλη ακολούθησε, η πανδημία εξαπλώθηκε ταχύτατα στη χώρα. Και οι κάλπες της 22ας Απριλίου, οι οποίες θα επικύρωναν με επίφαση δημοκρατικότητας τη χρονική επιμήκυνση της εξουσίας του Πούτιν, δεν στήθηκαν ποτέ.

Δεν θα γίνει, εξυπακούεται, και η μοσχοβίτικη παραδοσιακή παρέλαση της 9ης Μαΐου. Εφέτος δεν θα τιμηθεί η νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των γερμανικών όπλων. Χάθηκε η ευκαιρία για μια λαμπρή γιορτή που θα την καμάρωναν από κοντά και εκλεκτοί μουσαφίρηδες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Το χειρότερο: ο Πούτιν είδε και τη δημοτικότητά του να συντρίβεται μέσα στη «σοβαρότερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ στην 20ετή εξουσιαστική καριέρα του» γράφει η Repubblica, προσθέτοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα».

Οταν η ίωση άρχιζε να εξαπλώνεται στη Δύση, στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, ο Πούτιν δήλωνε ότι στη Ρωσία η κατάσταση «είναι υπό έλεγχον» και έστελνε αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Ολα αυτά ήταν μία προσπάθεια, βέβαια, για να αποκτήσει συμπάθειες.

Σήμερα ο ρώσος πρόεδρος ζει σε ντάτσα κοντά στη Μόσχα όπου εργάζεται και διαβουλεύεται μέσω τηλεδιασκέψεων. Η εν λόγω ντάτσα είναι μία κανονική κατοικία της ρωσικής υπαίθρου, όχι κάποιο μπούνκερ, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετκόφ. Είναι ωστόσο, σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα, «ένα παλάτι από ελεφαντόδοντο», που απομακρύνει τον Πούτιν από τον λαό.

Ποιος το λέει αυτό και με τι στοιχεία; Η δημοσκόπηση που διενήργησε ο μη ελεγχόμενος από το ρωσικό κράτος οργανισμός Levada Analytical Center, ο οποίος διατηρεί συνεργασία με μεγάλα δυτικά δίκτυα ενημέρωσης (Economist, Wall Street Journal, New York Times, BBC, κ.ά.). Το τελευταίο γκάλοπ του Levada δείχνει ότι η δημοτικότητα του «τσάρου» μειώθηκε στο 58%, ενώ το ποσοστό εμπιστοσύνης που του δείχνουν οι Ρώσοι έπεσε στο 28%, σε «ιστορικό χαμηλό», δηλαδή, από το 2006.

Αυτήν την περίοδο η πανδημία εξαπλώνεται στη Ρωσία με αστραπιαία ταχύτητα, και ενδεικτικά στοιχεία της δραματικής κατάστασης αποτελούν τα παρακάτω: την Τετάρτη 6 Μαΐου η χώρα έγινε η 5η περισσότερο χτυπημένη από τον κορονοϊό στην Ευρώπη (και 6η στον κόσμο), με συνολικό αριθμό κρουσμάτων 165.929 άτομα και με περίπου 1.500 νεκρούς.

Αλλά και στην οικονομία, που βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, και ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τα δεδομένα είναι: μείωση εισοδημάτων κατά μέσον όρο 5%, διπλασιασμός του αριθμού των ανέργων και μείωση 6% του ΑΕΠ. Για την αναγκαστική διακοπή της εργασίας, με υποτίθεται καταβαλλόμενες αποζημιώσεις, κυκλοφορεί το σκωπτικό ανέκδοτο: «Ο Πούτιν μπαίνει στο μπαρ και λέει: ‘Μπίρα σε όλον τον κόσμο! Το… μαγαζί κερνάει’»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...