310
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν ψήφισε πρόωρα, στις 10 Απριλίου, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού | Yonhap via REUTERS

Εκλογές στην εποχή του κορονοϊού στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 11:56
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν ψήφισε πρόωρα, στις 10 Απριλίου, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού
|Yonhap via REUTERS

Εκλογές στην εποχή του κορονοϊού στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 11:56

Η Νότια Κορέα, η χώρα που είχε μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές ανάσχεσης του κορονοϊού, καλείται τώρα να φέρει σε πέρας τις βουλευτικές εκλογές χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα φονικό δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Η αναμέτρηση, αύριο Τετάρτη 15 Απριλίου, είναι η πρώτη στον κόσμο που γίνεται υπό τις νέες υγειονομικές συνθήκες.

Αντίθετα από άλλες χώρες, η ημερομηνία των εκλογών στη Νότια Κορέα δεν μετατέθηκε. Στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, αναβλήθηκε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, ενώ η Βόρεια Μακεδονία μετέθεσε τις δικές της βουλευτικές εκλογες που θα γίνονταν την περασμένη Κυριακή, 12 Απριλίου. Αρκετές Πολιτείες στις ΗΠΑ ακύρωσαν και αυτές τις προκριματικές για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών του Νοεμβρίου.

Οι υγειονομικές συνθήκες διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο πολιτικό πεδίο.

Ως τη Δευτέρα, τα κρούσματα της Covid-19 στη Νότια Κορέα ήταν περίπου 10.500 και οι θάνατοι 217, αριθμοί μικρότεροι από συγκρίσιμες χώρες. Η πολιτική ανάσχεσης βασίστηκε στα πολυάριθμα τεστ, την προσεκτική ιχνηλάτηση, την κοινωνική αποστασιοποίηση και την αυστηρή καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αυτή η επιτυχημένη  πολιτική αναμένεται να δώσει αναπάντεχη ώθηση στο κόμμα του προέδρου Μουν Τζάε Ιν, παρά τα πολιτικά σκάνδαλα του τελευταίου έτους, ανέφερε ο Guardian.

Η πανδημία υποχρέωσε βέβαια σχεδόν όλους τους υποψήφιους να πάρουν τα μέτρα τους και να εγκαταλείψουν τακτικές του παρελθόντος. Χτυπήματα στον αγκώνα αντί για χειραψίες, ομιλίες μπροστά σε μικρές ομάδες και όχι πλήθη, ενώ οι αγκαλιές και τα φιλιά εγκαταλείφθηκαν εντελώς.

Ενθαρρυντικές είναι, από την άλλη πλευρά, οι ενδείξεις ότι ο κορονοϊός δεν θα κρατήσει τους εκλογείς μακριά από την κάλπη, παρά το ότι ο αριθμός όσων έχουν ψηφίσει πρόωρα ήταν επίσης ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί. Αναμένεται μάλιστα συμμετοχή-ρεκόρ.

Τα εκλογικά κέντρα είναι απολυμασμένα και οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν αντισηπτικό και να φορούν μάσκα και γάντια. Για τους φορείς και τους ασθενείς υπάρχουν ειδικά κέντρα. Ακόμη και ο πρόεδρος Μουν Τζάε-Ιν πήγε την Παρασκευή να ασκήσει πρόωρα το δικαιώμά του με μάσκα, ενώ θερμομετρήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...