475
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα το βράδυ της «Σούπερ Τρίτης» – μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πάρει την οριστική απόφαση... | REUTERS/Maria Alejandra Cardona

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ξόδεψε 600 εκατ. δολάρια για μια βραδιά και αποχώρησε

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 17:27
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα το βράδυ της «Σούπερ Τρίτης» – μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πάρει την οριστική απόφαση...
|REUTERS/Maria Alejandra Cardona

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ξόδεψε 600 εκατ. δολάρια για μια βραδιά και αποχώρησε

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 17:27

Λένε ότι πρέπει να ξέρεις πότε να αποχωρείς. Και αν ένα πράγμα ξέρει ως επιχειρηματίας ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, είναι αυτό. Αφού ξόδεψε 600 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα, αμέσως μετά από την πρώτη του βραδιά εκλογικών αποτελεσμάτων!

Μετά τη «Σούπερ Τρίτη», όπου παρά τη χωρίς προηγούμενο διαφημιστική πλημμυρίδα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία από τις 14 Πολιτείες στις οποίες στήθηκαν κάλπες, ο Μπλούμπεργκ, μεγιστάνας των ΜΜΕ και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την κούρσα για το χρίσμα προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

«Πριν από τρεις μήνες, μπήκα στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα προκειμένου να νικηθεί ο Τραμπ. Σήμερα φεύγω για τον ίδιο λόγο: για να νικηθεί ο Τραμπ», ανέφερε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του. «Είναι σαφές ότι αν έμενα θα γινόταν πιο δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», προσέθεσε.

«Ως άνθρωπος πιστεύω στο να χρησιμοποιείς τα δεδομένα για να παίρνεις τις αποφάσεις. Και ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα, τα μαθηματικά των εκλεκτόρων έγιναν σχεδόν αδύνατα – ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για το χρίσμα δεν υπάρχει πια» είπε. Μολονότι σε ορισμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 15% που είναι το όριο για να πάρει εκλέκτορες, οι μόλις 44 που είχε εξασφαλίσει ως το πρωί της Τετάρτης τον έκαναν να καταλάβει ότι όλο αυτό ήταν ένα πανάκριβο παιχνίδι που δεν μπορούσε να κερδίσει.

Σύμφωνα με τους New York Times, o 78χρονος Μπλούμπεργκ δαπάνησε απίστευτα ποσά σε αυτήν την τρίμηνη εκστρατεία όχι μόνο για διαφήμιση: έστησε περισσότερα από 200 γραφεία σε πόλεις ανά την αμερικανική επικράτεια, τα οποία αριθμούσαν χιλιάδες υπαλλήλους (όχι εθελοντές).

Ωστόσο μετά την εκλογική βάσανο της «Σούπερ Τρίτης» διαπίστωσε δύο πράγματα: ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν από το προφίλ του επιχειρηματία-«doer» που είχε φιλοτεχνήσει ενώ στον αντίποδα το κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών συσπειρώθηκε γύρω από τον Μπάιντεν, όταν ο τελευταίος επικράτησε με εμφατικό τρόπο στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο, εκλογές στις οποίες ο Μπλούμπεργκ δεν συμμετείχε…

Οι NY Times ανέφεραν ότι ο Μπλούμπεργκ είπε ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν επειδή έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών πήγε εκεί όπου ο Μπάιντεν επιθυμούσε: να εξελιχθεί σε μια μονομαχία του με τον Μπέρνι Σάντερς και να συστηθεί αυτός ως η μετριοπαθής εναλλακτική απέναντι σε έναν ριζοσπάστη πολιτικό, που ναι μεν έχει υπερενθουσιώδεις οπαδούς, αλλά με τον αριστερό λόγο του δεν μπορεί να διεισδύσει στον πολιτικό χώρο των Ρεπουμπλικανών.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Μπλούμπεργκ και έπλεξε το εγκώμιο των πολιτικών του. «Αυτή η κούρσα είναι μεγαλύτερη από τους υποψήφιους, μεγαλύτερη από την πολιτική. Είναι για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και με τη βοήθειά σου θα το καταφέρουμε» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...