457
Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και Νίκος Δένδιας στις κοινές τους δηλώσεις στο ΥΠΕΞ την Τρίτη | SOOC

Δένδιας: Η εργαλειοποίηση των προσφύγων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 19:24
Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και Νίκος Δένδιας στις κοινές τους δηλώσεις στο ΥΠΕΞ την Τρίτη
|SOOC

Δένδιας: Η εργαλειοποίηση των προσφύγων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 19:24

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ενημέρωσης των ευρωπαίων ομολόγων του για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και εν όψει του έκτακτου συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε στην Αθήνα τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον αυστριακό ομόλογό του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών εις βάρος της ΕΕ.

Το στίγμα της επίσκεψής του στην Αθήνα έδωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη:

«Η Ελλάδα –είπε– παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψή μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων, θύματα μιας οργανωμένης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης, αλλά από την κυνική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να τους χρησιμοποιήσει για την άσκηση πιέσεων προς την Ευρώπη.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του τούρκου ομολόγου μου ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Αγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορά της είναι ανοικτά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανθρώπους να μεταβούν στα σύνορά μας» και «αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Εβρο, η οποία όπως είπε, αποτελεί ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης, ωστόσο –είπε– «αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», διότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων».

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον αυστριακό ομόλογό του και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία ασκεί μια πολιτική στην Αν. Μεσόγειο η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία. Και στην Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις: την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, καθώς και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από τις ελληνικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...