686
Η Λαγκάρντ θέλει να πραγματοποιήσει μερικές σημαντικές αλλαγές στο πιο ισχυρό οικονομικό όργανο της Ευρώπης | Reuters

Οχι κινητά, όχι διαρροές: το νέο «δόγμα Λαγκάρντ» στην ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:10
Η Λαγκάρντ θέλει να πραγματοποιήσει μερικές σημαντικές αλλαγές στο πιο ισχυρό οικονομικό όργανο της Ευρώπης
|Reuters

Οχι κινητά, όχι διαρροές: το νέο «δόγμα Λαγκάρντ» στην ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:10

Τη δική της σφραγίδα θέλει να αφήσει στην ΕΚΤ, από νωρίς κιόλας, η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόεδρος του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, επιθυμεί διακαώς να πραγματοποιήσει κάποιες λεπτές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στο πιο ισχυρό οικονομικό όργανο της Ευρώπης.

Οπως τονίζει το ρεπορτάζ του Reuters, για τον λόγο αυτόν η Λαγκάρντ έκλεισε μια, τρόπον τινά, μυστική συμφωνία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών 19 χωρών της ζώνης του ευρώ και των έξι μελών της εκτελεστικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και της Λαγκάρντ.

Η συμφωνία κλείστηκε, όπως αναφέρει το άρθρο, τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα ορεινό γερμανικό θέρετρο κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής γνωριμίας της με το Δ.Σ., που ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία στο ουίσκι.

Εκεί, στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Schlosshotel Kronberg, ενός πολυτελούς θέρετρου πέντε αστέρων βόρεια της Φρανκφούρτης, η πρόεδρος της ΕΚΤ υποσχέθηκε ενώπιον όλων των μελών ότι θα ακούει περισσότερο και δεν θα επιβάλλει αποφάσεις προτού αυτές ζυγιστούν και από τους ίδιους, όπως είχε συχνά κατηγορηθεί ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

Σε αντάλλαγμα ζήτησε πειθαρχία από όλους και την άμεση παύση διαφόρων διαρροών και πάσης φύσεως… βεντετισμών.

Επιπλέον, όλα τα μέλη του Δ.Σ. υποχρεώνονται να σταματήσουν να «σαμποτάρουν» τις πολιτικές αποφάσεις και να κρατήσουν τις εσωτερικές διαμάχες μακριά από τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας προς τα έξω ένα «κοινό μέτωπο», όπως δήλωσαν στο Reuters 11 διαφορετικές πηγές.

«Πρόκειται για μια αλλαγή κουλτούρας και μάλιστα αρκετά βαθιά» δήλωσε στο Reuters μια από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η κουλτούρα μας καθορίζει τον τρόπο λήψης των αποφάσεών μας και άρα επηρεάζει την πολιτική μας» φέρεται να είπε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg, τον περασμένο Νοέμβριο (Facebook/Lagarde)

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο «δόγμα Λαγκάρντ», οι συναντήσεις του Δ.Σ. τώρα πια ξεκινούν αρκετές ώρες νωρίτερα, αφήνοντας περισσότερο χρόνο για συζήτηση και δίνοντας στα μέλη τη δυνατότητα να μιλήσουν μεταξύ τους.

Η Λαγκάρντ κατά κύριο λόγο προεδρεύει στη συζήτηση, μιλώντας σχετικά λίγο και προωθώντας την ανοικτή συζήτηση, χωρίς να επιβάλλει τις δικές της απόψεις.

«Οταν μιλούν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, ακούει. Μπορεί αυτό να μη φαίνεται σαν κάτι σημαντικό, αλλά ο Μάριο συνήθως ήταν στο τηλέφωνο ή στο iPad του» ανέφερε μια δεύτερη πηγή.

«Η Λαγκάρντ όμως τους ζητά να αφήνουν τα τηλέφωνά τους στην άκρη».

Και η ίδια η ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση παραδίδεται στους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών μέχρι και μια εβδομάδα πριν και όχι λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση υπό τον φόβο των διαρροών.

Με τη σειρά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό το αίτημα της Λαγκάρντ να μη συζητούν δημοσίως τα ζητήματα που εξετάζονται εντός των κλειστών τοίχων.

Σύμφωνα με τις πηγές, η προσήνεια της Λαγκάρντ έρχεται σε αντίθεση με το απόμακρο στυλ του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.

Χρησιμοποιεί τους ανελκυστήρες του προσωπικού μέσα στο κτίριο της ΕΚΤ, ρωτά τα ονόματα των ανθρώπων και συνομιλεί ευχαρίστως με όλους.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ είναι αμείλικτη σε θέματα χρόνου και την τήρηση των συσκέψεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ συχνά υπενθυμίζει στους συνομιλητές της να είναι σύντομοι και να μην πλατειάζουν.

«Σε μια συνεδρίαση, όταν ένας ομιλητής ζήτησε περισσότερο χρόνο αφού ξεπέρασε τον προβλεπόμενο, [η Λαγκάρντ] του απάντησε ότι λυπάται, αλλά πρέπει να προχωρήσει [στον επόμενο ομιλητή]» ανέφερε μια άλλη πηγή.

Το ξενοδοχείο Schlosshotel Kronberg

Αυτά που δεν άλλαξε η Λαγκάρντ είναι επίσης σημαντικά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, συνεχίζει να προεδρεύει στις συζητήσεις πολιτικής, με την Λαγκάρντ να του δίνει τον απαραίτητο χώρο, καθώς η ίδια δεν διαθέτει την εμπειρία στη νομισματική πολιτική των προκατόχων της.

«Η Λαγκάρντ γνωρίζει τα όριά της σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής και ξέρει ότι πρέπει να προεδρεύει της συζήτησης και όχι να κυριαρχεί σε αυτήν» ανέφερε έτερη πηγή.

Βασικά, θεωρείται ότι οι επαφές της είναι πολύ πιο σημαντικές από τις όποιες γνώσεις της.

«Εχει θερμές σχέσεις με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η υποστήριξή τους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το οπλοστάσιο πολιτικής της ΕΚΤ εξαντλείται και θα πρέπει να στηριχθεί στις κυβερνήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...