374
Ο Αλεξάντερ και ο Τίμοθι Βαβίλοφ, σε ταξίδι τους στην Μπανγκόκ |

Γονείς ρώσοι κατάσκοποι, τα παιδιά τους καναδοί υπήκοοι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 21:29
Ο Αλεξάντερ και ο Τίμοθι Βαβίλοφ, σε ταξίδι τους στην Μπανγκόκ
|

Γονείς ρώσοι κατάσκοποι, τα παιδιά τους καναδοί υπήκοοι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2019, 21:29

Με μία πρωτοφανή υπόθεση ασχολήθηκαν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά, που κλήθηκαν να αποφασίσουν αν τα παιδιά ρώσων κατασκόπων, που ζούσαν δεκαετίες στη χώρα με ψεύτικα ονόματα, ήταν καναδοί πολίτες ή όχι.

Ο Αλεξάντερ Βαβίλοφ και ο αδελφός του Τίμοθι, 25 και 29 ετών αντίστοιχα, γεννήθηκαν στο Τορόντο από τον Ντόναλντ Χάουαρντ Χίθφιλντ και την Τρέισι Λι Αν Φόλι. Ή έτσι νόμιζαν τουλάχιστον, μέχρι που οι γονείς τους συνελήφθησαν στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και αποδείχθηκε ότι είναι και οι δύο… βέροι Ρώσοι εκ Ρωσίας. Τα πραγματικά τους ονόματα είναι Αντρέι Μπεζρούκοφ και Ελενα Βαβίλοβα.

Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς η ιστορία της οικογένειας είναι αυτή που ενέπνευσε την πολύ πετυχημένη και δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική σειρά «The Americans».

Αφίσα από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Americans»

Οπως αναφέρει το καναδικό CBC, οι δύο κατάσκοποι εστάλησαν πίσω στη Μόσχα μαζί με τα παιδιά τους, σε μία ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ αναγκάστηκε να τελειώσει το σχολείο στη Ρωσία και να αλλάξει το επίθετό του σε Βαβίλοφ, όπως τον συμβούλεψαν καναδοί αξιωματούχοι για να πάρει ευκολότερα καναδικό διαβατήριο. Οταν όμως, πήγε στο αρμόδιο γραφείο, τον Αύγουστο του 2014, η υπεύθυνη τού το αρνήθηκε λέγοντας ότι εφόσον οι γονείς του ήταν υπάλληλοι ξένης κυβέρνησης όταν γεννήθηκε, δεν είχε το δικαίωμα να βγάλει καναδικό διαβατήριο και ότι δεν ήταν πλέον καναδός υπήκοος.

Ο Αλεξάντερ προσέφυγε στα καναδικά δικαστήρια, ζητώντας να πάρει πίσω την καναδική υπηκοότητα. Το ίδιο έκανε, σε ξεχωριστή υπόθεση, και ο αδελφός του, Τίμοθι.

Τον Ιούνιο του 2017, το Εφετείο τον δικαίωσε, με την αιτιολογία ότι οι γονείς του, παρότι υπάλληλοι ξένης κυβέρνησης, δεν απολάμβαναν των διπλωματικών προνομίων ή της ασυλίας στον Καναδά.

Τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας τον Αλεξάντερ, καναδό υπήκοο.

«Η ανακούφιση που αισθάνομαι διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, είναι απερίγραπτη», είπε ο 25χρονος γιος των κατασκόπων. «Είναι αναγνώριση όχι μόνο του ότι αισθάνομαι Καναδός, αλλά και του ότι είμαι Καναδός στα μάτια του νόμου».

Σε ξεχωριστή απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε το ίδιο και για τον 29χρονο Τίμοθι.

Ο Αλεξάντερ ελπίζει τώρα ότι θα μπορέσει να μείνει και να εργαστεί στον Καναδά, καθώς, για τον ίδιο, η σχέση του με την χώρα είναι αυτή που καθορίζει την ταυτότητά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...