366
Ο υπουργός Εξωτερικών στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα 14/10, στο Λουξεμβούργο | Τwitter/@NikosDendias

Νίκος Δένδιας: Η ΕΕ πήγε ένα βήμα παραπέρα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:49
Ο υπουργός Εξωτερικών στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα 14/10, στο Λουξεμβούργο | Τwitter/@NikosDendias

Νίκος Δένδιας: Η ΕΕ πήγε ένα βήμα παραπέρα με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 17:49

Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (περισσότερα για τις κυρώσεις εδώ), εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά. Με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές Δίκαιο. Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το Προσφυγικό. Αλλά μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου»,σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως με την κοινή δήλωση του Συμβουλίου η Ευρώπη πήγε «ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά. Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό».

Οταν η Τουρκία παραβαίνει το διεθνές Δίκαιο, οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις, για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη, τονισε στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά. Με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το προσφυγικό. Αλλά μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό.

Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει, οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις, για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...