379
Οι Beatles προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης το 1964 και η καριέρα τους απογειώνεται | Wikipedia

Η ηχογράφηση που αλλάζει την ιστορία των Beatles

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 22:02
Οι Beatles προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης το 1964 και η καριέρα τους απογειώνεται
|Wikipedia

Η ηχογράφηση που αλλάζει την ιστορία των Beatles

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 22:02

Υπάρχει μια μαγνητοταινία που αλλάζει την ιστορία της ποπ μουσικής – τουλάχιστον εκείνη του παγκοσμίως διασημότερου γκρουπ αγγλόφωνης ποπ, των Beatles.

Το βρετανικό ποπ σύνολο είναι γνωστό ότι ετελεύτησε τον βίο του στο τέλος της δεκαετίας του ’60 – δηλαδή αυτό γνωρίζαμε όλοι πριν από το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian σχετικά με τους Beatles.

Διότι εκεί, ένας μελετητής της μπάντας και συγγραφέας πολλών βιβλίων για αυτήν, ο Μαρκ Λιούισον, αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο του 1969 οι Fab Four σκόπευαν να κυκλοφορούσαν και άλλο LP.

O Λιούισον παρουσίασε και την ατράνταχτη απόδειξη: μία μαγνητοταινία, ηχογραφημένη στα γραφεία της Apple Records λίγο πριν από την κυκλοφορία του LP «Abbey Road» (του τελευταίο έργο των Beatles «πριν από τη σεισμική διάλυσή τους, η οποία σηματοδότησε το τέλος της δεκαετίας του ’60»).

Σε αυτήν τη μαγνητοταινία οι Λένον, ΜακΚάρτνεϊ και Χάρισον συζητούν για τα μελλοντικά σχέδιά τους. Μάλιστα δεν λέγεται τίποτε που να υποψιάζει τον ακροατή ότι το τέλος του γκρουπ ήταν θέμα λίγων εβδομάδων.

Η συζήτηση μεταξύ των τριών μελών των Beatles διεξήχθη πριν από 50 χρόνια, στις 8 Σεπτεμβρίου 1969. Από την παρέα λείπει μόνο ο ντράμερ Ρίνγκο Σταρ, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Η ταινία ξεκινά με τον Λένον να μιλάει και να απευθύνεται στον Σταρ: «Ρίνγκο, δεν είσαι εδώ, και για αυτό τον λόγο ηχογραφούμε, ώστε να ακούσεις τη συζήτησή μας». Ο Λιούισον παρατηρεί: «Ολοι νομίζουν ότι ο Λένον ήθελε να διαλύσει τους Beatles. Αν ακούσουν την ταινία, θα καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρέπει να ξαναγράψουμε τα βιβλία μας».

Ο Μαρκ Λιούισον αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των Beatles

Ο Λένον μιλάει για την ανάγκη να ξεχωρίσουν οι «ιδιοκτησίες» των τραγουδιών, να σπάσει δηλαδή το δημιουργικό δίδυμο Λένον – ΜακΚάρτνεϊ σε δύο μέρη. Ζητάει από τους συνεργάτες τους τραγούδια για την επόμενη δισκογραφική εργασία τους. Ο ΜακΚάρτνεϊ ακούει και συμμετέχει στη συζήτηση με χαλαρότητα. Η συζήτηση μεταξύ των τριών «σκαθαριών» είναι τόσο καλή που μοιράζονται κιόλας τα τραγούδια του μελλοντικού δίσκου τους. Πουθενά δεν διαπιστώνονται τριβές.

Για 30 χρόνια, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο Λιούισον ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε να συμβουλευτείς άμα ήθελες να μάθεις ποιος από τα Fab Four έκανε τι και με ποιον. Τέτοια γνώση του θέματος έχει. Ο άνθρωπος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο γκρουπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...