356
Πούτιν και Ερντογάν επιθεωρούν από κοντά ένα Su-57 | Reuters

O Πούτιν προσφέρει στον Ερντογάν τα stealth μαχητικά Su-57

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 19:38
Πούτιν και Ερντογάν επιθεωρούν από κοντά ένα Su-57
|Reuters

O Πούτιν προσφέρει στον Ερντογάν τα stealth μαχητικά Su-57

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2019, 19:38

«Τραβάει το σκοινί» η Άγκυρα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ μετά την επιβεβαίωση, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οι Τούρκοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν μαχητικά πέμπτης γενιάς Su-57, που είναι η τελευταία λέξη της ρωσικής αεροναυπηγικής.

Όπως αναφέρουν οι Times, κατά την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Μόσχα, Πούτιν και Ερντογάν βρέθηκαν στην διεθνή αεροπορική έκθεση MAKS-2019, όπου είδαν από κοντά το υπερσύγχρονο stealth μαχητικό αεροσκάφος, με τον τούρκο ηγέτη να φαίνεται εντυπωσιασμένος.

«Αυτό είναι το Su-57; Πετάει;», ρώτησε ο Ερντογάν τον ρώσο ομόλογό του, για να προσθέσει ευθύς αμέσως αν «από αυτά» θα πάρει η Τουρκία.

«Όντως αυτό είναι και θα το δείτε να πετάει σε λίγο», απάντησε ο Πούτιν προσθέτοντας: «μπορείτε να πάρετε», προκαλώντας το γέλιο του τούρκου προέδρου.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοΐας. Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα λαμβάνει χώρα λίγο αφού η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά του αεροπορικού συστήματος S-400 της Ρωσίας παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην το κάνει, καθώς μια τέτοια αγορά ύψους 2.5 δισ. ευρώ είναι «ανεπίτρεπτη για κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ», ενώ η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35.

Και μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως αν η Τουρκία αγοράσει όντως τα ρωσικά μαχητικά, τότε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως οι λεονταρισμοί της Άγκυρας δεν θα της βγουν σε κακό.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο Εβγκένι Μπουζίνσκι σημειώνουν πως η Τουρκία θα επιταχύνει τέτοιες κινήσεις αγοράς μαχητικών, σε μια κίνηση πως δεν φοβάται το ΝΑΤΟ.

«Άλλωστε, κανείς δεν πρόκειται να πετάξει την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο», καταλήγει ο Μπουζίνσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...