564
| Sooc/ CreativeProtagon

Κατάλαβε τι ξεστόμισε ο κύριος Βούτσης;

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Ιουνίου 2019, 17:50

Κατάλαβε τι ξεστόμισε ο κύριος Βούτσης;

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Ιουνίου 2019, 17:50

«Προσωπικά θα έλεγα ότι δεν είναι παραδεκτό, είναι εντελώς απαράδεκτο το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις με λίστες ονομάτων. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον» ανέφερε την Πέμπτη ο Νίκος Βούτσης για τη σειρά δημοσιευμάτων που εμφανίστηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις στη Βουλή συγγενών μελών της κυβέρνησης .

«Για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πότε και με ποιες διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγενείας κ.λπ.» συμπλήρωσε.

Κατάλαβε τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής;

Η τελευταία επισήμανση, το ότι «γνωρίζουν» –δηλαδή έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες- για τους υπαλλήλους που βρήκαν το 2015 στη Βουλή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε κυβέρνηση, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Και εντάξει το «πότε» προσλήφθηκαν οι υπάλληλοι αυτοί – είναι γνωστό από το δημόσιο αρχείο της «Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας» και από τα σχετικά Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ή τις «διαδικασίες» με τις οποίες προσλήφθηκαν, οι οποίες προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς – με όποια παράθυρα υπάρχουν.

Ομως αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, ότι γνωρίζουν για «βαθμούς συγγένειας» σε συνδυασμό με τις «λίστες ονομάτων», παραπέμπει ευθέως σε συλλογή («γνωρίζουμε») και επεξεργασία («λίστες») δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Και επειδή ο Νίκος Βούτσης δεν είναι δημοσιογράφος που ψάχνει να βρει τα ρουσφέτια των άλλων, αλλά θεσμικός παράγων της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα ερωτήματα που εγείρονται δεν είναι μόνο ηθικής τάξεως.

Ας δούμε τι λέει ο νόμος.

Σε απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του 2012 αναφέρεται ότι οι πληροφορίες περί συγγενείας εμπίπτουν στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει «να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών». Αρμόδιος για να τηρηθεί αυτή η διαδικασία είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων – ο οποίος στην περίπτωση των όσων ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής μένει να ξεκαθαριστεί ποιος ακριβώς είναι.

Πρόκειται για κάποιον υπάλληλο του γραφείου του, για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ή για τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Βουλής; Εάν πρόκειται για το τελευταίο, πηγές του Protagon αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο τμήμα δεν δηλώνονται στοιχεία για «βαθμούς συγγενείας» των υπαλλήλων. Εάν πρόκειται για κάποιον από το γραφείο του προέδρου ή για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα έπρεπε να έχει γνωστοποιήσει εγγράφως στην Αρχή την πράξη επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων «βαθμών συγγενείας» των υπαλλήλων της Βουλής.

Επιπλέον, στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται ότι «επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του», το οποίο σημαίνει ότι εάν ακολουθήθηκε το γράμμα του νόμου, οι υπάλληλοι της Βουλής που «βρήκαν» εκεί όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσαν δίνοντας στοιχεία για τους «βαθμούς συγγενείας» τους.

Εξαίρεση σε αυτή τη συναίνεση μπορεί να υπάρξει όταν «η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου δημόσιου συμφέροντος ή έργου που εμπίπτει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και εκτελείται από δημόσια αρχή». Ομως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι της Βουλής θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να έχουν το «δικαίωμα της ενημέρωσης»: ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει, κατά το στάδιο της συλλογής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να ενημερώνει τα υποκείμενα για την ταυτότητά του, τον σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες των δεδομένων καθώς και για το δικαίωμα πρόσβασης που έχουν τα υποκείμενα σε αυτά τα δεδομένα.

Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή διαδικασίες διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς δεν εμπίπτουν οι υπάλληλοι της Βουλής που «βρήκε» ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...