1014
Το «μη μου κουνάτε το δάχτυλο» ακούστηκε ξανά και τη σύγκρουση των δύο αρχηγών στην αίθουσα της Ολομέλειας | INTIMEnews / Creative Protagon

Αγριος καβγάς στη Βουλή για τη σύγκριση Αποστολάκη – Σπαντιδάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 15:59
Το «μη μου κουνάτε το δάχτυλο» ακούστηκε ξανά και τη σύγκρουση των δύο αρχηγών στην αίθουσα της Ολομέλειας
|INTIMEnews / Creative Protagon

Αγριος καβγάς στη Βουλή για τη σύγκριση Αποστολάκη – Σπαντιδάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 15:59

H επικριτική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπουργοποίηση του τέως A/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, που από αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε εν μία νυκτί στη θέση του υπουργού Αμυνας, και η σύγκριση της περίπτωσής του με το ιστορικό προηγούμενο του στρατηγού Σπαντιδάκη επί Χούντας, πυροδότησε μία άνευ προηγούμενου σύγκρουση του προέδρου της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του, με τις Ενοπλες Δυνάμεις τη χώρας στο «μάτι του κυκλώνα».

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Αποστολάκης είχε γίνει μόλις δεκτός στα υπουργικά έδρανα της Βουλής, στην πρεμιέρα του ως υπουργός Αμυνας και παρακολουθούσε όλον τον καβγά άφωνος:

«Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Αμυνας», τόνισε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι μοναδικό ιστορικό προηγούμενο είναι αυτό του Γρηγορίου Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας).

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαίρεση του ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και ακολούθως πήρε υπουργικά καθήκοντα και όχι στο υπουργείο Αμυνης.

«Εσείς», όμως, τονισε,  «πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε» και «ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης την 21η Απριλίου 1967», σε μία επισήμανση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Γιατί ενοχλείστε από μια ιστορική αλήθεια (σ.σ. φωνές από τον Φίλη). Μην κοκκινίζετε τόσο πολύ κ. Φίλη έχετε αποκτήσει το ίδιο χρώμα με το πουλοβερ σας. Εσείς κ. Κοτζιά γιατί φωνάζετε. Εσάς έδιωξαν από την κυβέρνηση για χάρη του κ. Καμμένου. Για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Να το ξέρετε όμως κ. Τσίπρα: όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε τους πολίτες αυτή την φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα εξαγοράσετε», τους απάντησε ο αρχηγός της ΝΔ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για κολοσσιαίο ατόπημα και καλώντας τον να ανακαλέσει.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και σε έντονο ύφος είπε στον αρχηγό της ΝΔ ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλλει, τον νέο ΥΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη,  έναν άνθρωπο που -όπως σημείωσε- έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού

«Ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει.

»Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη».

Η μόνη σύγκριση, είπε ο Πρωθυπουργός  είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη».

«Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο κ. Τσίπρα»

«Μέσα στον πανικό σας, προφανώς δεν καταλάβατε καν αυτό το οποίο είπα. Ο τελευταίος -είπα- εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός ο οποίος ανέλαβε θέση υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν πράγματι ο στρατηγός Σπαντιδάκης. Γιατί το είπα αυτό; Διότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Και το κάνατε εσείς», ανταπάντησε κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι σέβεται τον ναύαρχο Αποστολάκη ως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό, δεν δίστασε ωστόσο να υπογραμμίσει πως έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχθηκε την πρόταση Τσίπρα να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Και το λέω δημόσια. Αλλά την πρόταση την κάνατε εσείς, κ. Τσίπρα», παρατήρησε, «και εσείς θα έπρεπε να έχετε γνώση της μεγάλης ιστορικής βαρύτητας αυτής της επιλογή σας. Μη μου κουνάτε, λοιπόν, εμένα το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις δημοκρατικών φρονημάτων».

«Και να μας πείτε και κάτι ακόμα, το οποίο αφορά εσάς, τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον καινούργιο υπουργό Εθνικής Άμυνας: Πόσο στοίχισε αυτό το σόου με τις υπερπτήσεις των μαχητικών που περάσαν πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδώσουν τιμή; Άραγε σε ποιον; Στον κ. Καμμένο που πήρε το ελικόπτερο για να πάει στα Ίμια; Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτό είναι το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις υπερπτήσεις Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το λεκανοπέδιο κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΕΘΑ και την παράσταση Καμμένου με το στεφάνι στα Ιμία μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

«Το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας. Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε στη νέα του απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Προβλητικό Tweet Kαμμένου

Στον χορό της αντιπαράθεσης για την υπουργοποίηση Αποστολάκη μπήκε λίγο αργότερα και ο αποχωρήσας υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Λάθος του πρωθυπουργού η στήριξη της ήδη νεκρής συμφωνίας των Πρεσπών. ΕΓΚΛΗΜΑ του Κούλη φερόμενου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί τον Έλληνα ΥΕΘΑ, τον Ναύαρχο τον “βάτραχο” (σ.σ. Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών) Αποστολάκη, Σπαντιδάκη. Προσβάλλει το Στράτευμα ο αδελφός της κομματάρχη Ερντογάν», έγραψε ο κ. Καμμένος επιλέγοντας κατά την προσφιλή του συνήθεια, εξόχως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...