438
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ Dynasties, με αφηγητή τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που δίχασε την βρετανική κοινή γνώμη, προβάλλεται μέσα από το κανάλι BBC Earth | Facebook

Τους Βρετανούς δεν τους διχάζει μόνο το Brexit αλλά και οι πιγκουίνοι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 09:06
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ Dynasties, με αφηγητή τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που δίχασε την βρετανική κοινή γνώμη, προβάλλεται μέσα από το κανάλι BBC Earth
|Facebook

Τους Βρετανούς δεν τους διχάζει μόνο το Brexit αλλά και οι πιγκουίνοι

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 09:06

Διχάζει την βρετανική κοινή γνώμη και το BBC η πρωτοβουλία κάποιων μελών του κινηματογραφικού συνεργείου του τηλεοπτικού δικτύου να διακόψει το γύρισμα της σειράς ντοκιμαντέρ Dynasties με αφηγητή τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο για να βοηθήσει μερικά εγκλωβισμένα μωρά πιγκουίνων να βρουν τον δρόμο προς την υπόλοιπη αποικία.

Τα μέλη του συνεργείου, που βρίσκονταν στην Ανταρκτική κινηματογραφώντας τα ζώα, διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μετακίνησης της αποικίας, δεκάδες νεογέννητα ζώα αδυνατούσαν να σταθούν όρθια στους πάγους, κινδυνεύοντας θανάσιμα.

Αφού η ίδια κατάσταση συνεχιζόταν επί τουλάχιστον δύο ημέρες, με αρκετά από τα πιγκουινάκια να χάνουν τη ζωή τους, τα μέλη του συνεργείου αποφάσισαν να αναλάβουν δράση: άρχισαν να σκάβουν στον πάγο έναν διάδρομο σωτηρίας προς το σημείο που ήταν μαζεμένη η υπόλοιπη αποικία, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να σώσουν τη ζωή δεκάδων μικρών πιγκουίνων, που στη συνέχεια ενώθηκαν ξανά με τις οικογένειές τους.

Παρά το ότι η πράξη τους αυτή αντιμετωπίστηκε με εύλογη συγκίνηση και πολλά συγχαρητήρια, τα μέλη του συνεργείου δέχθηκαν κριτική από τον ίδιο τον Ατένμπορο, ο οποίος τους κατηγορεί τώρα ότι παραβίασαν έναν από τους βασικότερους «κανόνες» του επαγγέλματός τους, που λέει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να μην διαταραχθεί η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

«Η τραγωδία αποτελεί κομμάτι της ζωής. Δεν γίνεται να έχουμε συνέχεια ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας», είπε ο 92χρονος κινηματογραφιστής υποστηρίζοντας πως το συνεργείο θα έπρεπε να αφήσει την Φύση να ακολουθήσει τον δρόμο της.

Από την πλευρά τους, οι τεχνικοί απάντησαν στον Ατένμπορο πως «ενήργησαν με γνώμονα την καρδιά τους».

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Dynasties», με αφηγητή τον Ατένμπορο, προβάλλεται μέσα από το κανάλι BBC Earth.

Η σειρά, αποτελείται από πέντε επεισόδια, κάθε ένα αφιερωμένο σε ένα είδος ζώου που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Μέσα από σπάνια πλάνα και υλικό από το ζωικό βασίλειο, οι τηλεθεατές θα έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον τους και θα «συμμετέχουν» στην αναζήτηση τροφής, στην απομάκρυνση πιθανών εχθρών και στην επιβίωση.

Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Chimps» μας μεταφέρει στη Σενεγάλη όπου γνωρίζουμε μια ομάδα χιμπατζήδων. Στα επόμενα επεισόδια, το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στην Ανταρκτική, την Κένυα, τη Ζιμπάμπουε και την Ινδία, αποκαλύπτοντας τον άγριο κόσμο του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, των λιονταριών, των λύκων και του τίγρη.

Η «εξάσκηση» ενός θηλυκού πιγκουίνου με μια χιονόμπαλα

Το βρετανικό δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο με έναν θηλυκό αυτοκρατορικό πιγκουίνο λίγο πριν γεννήσει, να κάνει… εξάσκηση με μια χιονόμπαλα, προκειμένου να είναι πλήρως προετοιμασμένος να κουβαλήσει το μικρό του με ασφάλεια ανάμεσα στα φτερά του, όταν αυτό γεννηθεί.

Η σκηνή πραγματικά συγκινεί κι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των κρυμμένων “μηχανισμών” του ζωικού βασιλείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...