577
Οπαδοί του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα πανηγυρίζουν για την ισχνή συμμετοχή | REUTERS/Marko Djurica

Guardian: Αλλη μια νίκη της Ρωσίας το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 20:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/10/2018, 22:00
Οπαδοί του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα πανηγυρίζουν για την ισχνή συμμετοχή
|REUTERS/Marko Djurica

Guardian: Αλλη μια νίκη της Ρωσίας το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 20:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/10/2018, 22:00

Ως άλλη μια νίκη της Ρωσίας περιγράφει εκτενής ανάλυση του Guardian το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Η βρετανική εφημερίδα απαριθμεί σειρά ρωσικών παρεμβάσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Μόσχα «πήρε έναν ακόμα πόντο» στη μάχη δύναμης και επιρροής στην Ευρώπη.

Στο συγκεκριμένο κείμενο σημειώνεται ότι η άρνηση της πλειονότητας των ψηφοφόρων στην πΓΔΜ να υιοθετήσουν την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους μοιάζει -με μια πρώτη ματιά- ζήτημα τοπικό. Ομως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής πρέπει να θεωρείται μια σημαντική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και μια υποχώρηση για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και άλλο ένα ενοχλητικό παράδειγμα της δυνατότητας της Ρωσίας να επηρεάσει τις δημοκρατικές εξελίξεις στις δυτικές χώρες.

Οι αξιωματούχοι της Δύσης προειδοποίησαν πριν από την ψηφοφορία πως η Ρωσία προσπαθούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ώστε να καταστήσει το αποτέλεσμα άκυρο.

Στη διαδικασία, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων πήρε θέση υπέρ της αλλαγής ονόματος. Ομως η συμμετοχή περιορίστηκε στο 36%, πολύ λιγότερο από το 50% που χρειαζόταν για να στείλει ισχυρή την ετυμηγορία του λαού στο κοινοβούλιο. Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της πΓΔΜ, δήλωσε διατεθειμένος να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, αναμένεται όμως να δεχτεί σφοδρές αντιδράσεις από τους εθνικιστές.

Μια αυξημένη αποσταθεροποίηση και διχασμός εξυπηρετεί απόλυτα το σχέδιο της Ρωσίας – σύμφωνα, τουλάχιστον, με τους δυτικούς αναλυτές, όπως γράφει ο Guardian. Αν το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές, θα είχε λύσει μια για πάντα τη διαμάχη με την Ελλάδα, που μπλοκάρει τον δρόμο της πΓΔΜ για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Οπως αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως στη Σερβία, στο Κόσοβο και στο Μαυροβούνιο, η Μόσχα θέλει να σταματήσει την εξάπλωση της δυτικής επιρροής.

Για όσους έχουν ασχοληθεί με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, οι ρωσικές μέθοδοι στην πΓΔΜ, μοιάζουν αρκετά οικείες. Καμπάνια παραπληροφόρησης και «fake news», κυβερνοπόλεμος, χακάρισμα, ψεύτικοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα και μαύρο χρήμα φαίνεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η Ρωσία, βέβαια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή της, Ομως οι δυτικοί διπλωμάτες ισχυρίζονται πως τουλάχιστον 40 αναρτήσεις εμφανίζονταν ημερησίως στα κοινωνικά δίκτυα καλώντας σε αποχή. Οι αναρτήσεις, μάλιστα, συνήθως περιελάμβαναν την ερώτηση «θα αφήσετε τους Αλβανούς να αλλάξουν το όνομά σας;» – μια ξεκάθαρη προσπάθεια να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Σκοπιανοί με την αλβανική μειονότητα, σημειώνει ο Guardian.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, σε μια από τις επισκέψεις του στα Σκόπια δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως (οι Ρώσοι) έχουν μεταφέρει χρήματα και προσπαθούν να επηρεάσουν την καμπάνια». Ολοι προσπάθησαν να πείσουν τους Σκοπιανούς πως το μέλλον, η ασφάλεια, η πρόοδος και η ευημερία θα εξυπηρετούνταν μόνο με την πρόσδεση της χώρας στη Δύση. Οπως φαίνεται, όμως, η Μόσχα σχεδίασε καλύτερα, ξόδεψε περισσότερα και ήταν καλύτερη στους ελιγμούς, θεωρεί η βρετανική εφημερίδα. Ο Μάτις συνέδεσε τα γεγονότα στην πΓΔΜ με προηγούμενες προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και την Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που προσπάθησε να κάνει σε τόσες άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Είδαμε τη Ρωσία να προσπαθεί να παρέμβει σε δημοκρατικές διαδικασίες στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια».

Το παράδοξο είναι ότι, όπως και αν ονομάζεται η χώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της έχει εκφραστεί ξανά και ξανά υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αυτή η προοπτική τώρα απομακρύνθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν. Στη μάχη για δύναμη και επιρροή που διεξάγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ρωσία κέρδισε άλλον έναν πόντο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα του Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...