469
Το ριζότο με αυγά αχινού του Λευτέρη Λαζάρου στο «Βαρούλκο» | Νίκος Μορόπουλος

Το γαστρονομικό όνειρο της Καθαρής Δευτέρας

Νίκος Μορόπουλος Νίκος Μορόπουλος 18 Φεβρουαρίου 2018, 22:00
Το ριζότο με αυγά αχινού του Λευτέρη Λαζάρου στο «Βαρούλκο»
|Νίκος Μορόπουλος

Το γαστρονομικό όνειρο της Καθαρής Δευτέρας

Νίκος Μορόπουλος Νίκος Μορόπουλος 18 Φεβρουαρίου 2018, 22:00

Την Καθαρή Δευτέρα  το τραπέζι είναι γεμάτο με καλούδια από πολλά και ωραία μέρη και μαγείρους με ταλέντο και εμπειρία αλλά πάνω απ’ όλα με μεράκι.

Είναι το τραπέζι των ονείρων μου, και ελπίζω να σας αρέσει όσο αρέσει και σε μένα!

Ως ονειρικό δημιούργημα, δικαιούται να είναι και λελογισμένα παραβατικό, οπότε θα βρείτε και ψαράκια να κολυμπάνε σε ένα πιάτο, απλά κλείστε τα μάτια και απολαύστε τα.

Ξεκινώ την φιέστα με την καραβίδα ταρτάρ του Γιώργου Παπαϊωάννου που κάνει θαύματα στο ομώνυμο μαγαζί του στο Μικρολίμανο. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η εξαιρετική ποιότητα της καραβίδας που μοσχομυρίζει θάλασσα και η σχεδόν τέλεια ισορροπία που πετυχαίνει ο σεφ ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό που συνδυάζονται στο πιάτο.

cray_fish1-1290
«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο – Καραβίδα ταρτάρ
  • Το χταπόδι του «Πανορμίτη» στην Παραλία Μαραθώνα είναι αξεπέραστο. Έρχεται στο μαγαζί κατ’ ευθείαν από τους ψαράδες της περιοχής, και μπαίνει στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά έως ότου να γίνει ένα ευωδιαστό λουκούμι.
  • Η ταραμοσαλάτα του Θανάση Βασίλαινα στο ομώνυμο εστιατόριο πίσω από το Χίλτον είναι ένας θαυμαστός πεντανόστιμος αφρός που μπορώ να γεύομαι κάθε μέρα χωρίς να τον βαρεθώ ποτέ.
vassilainas_taramosalata-1290
«Βασίλαινας» Αθήνα – Ταραμοσαλάτα
  • Οι φούσκες που μου φέρνει η αδελφή μου από τη Ρόδο είναι ένας τέλειος μεζές για απαιτητικούς και γνώστες.
  • Ο Νίκος στο Νέο Πύργο Ευβοίας, κοντά στα λουτρά της Αιδηψού είναι μια σταθερή αξία. Στην ταβέρνα του, το «Λιμανάκι» τα πάντα είναι ολόφρεσκα, αφού έρχονται τις μικρές ώρες από τις ψαρόβαρκες που είναι δεμένες παραδίπλα.
panormitis_octopus-1290
«Πανορμίτης» Παραλία Μαραθώνα – Χταπόδι στην κατσαρόλα
  • Το ριζότο με αυγά αχινού είναι ένα αριστούργημα που μας προσφέρει ο Λευτέρης Λαζάρου.
  • Οι σουπιές που τηγανίστηκαν στο μελάνι τους είναι ένα ακόμη θαυμάσιο πιάτο από τα χέρια  του Γιώργου Παπαϊωάννου.
  • Θα πάω να βρω τον Βεντουρή που ‘χει το τρεχαντήρι / να πάω να βγω στον Αμπελά που ΄ναι το πανηγύρι.
    Ο Γιώργος Βεντουρής είναι θρύλος. Στο μαγαζί του στον Αμπελά είχα την ευκαιρία να γευθώ αυγωμένο ονειρεμένο αστακό.
cattlefish1-1290
«Παπαϊωάννου» Μικρολίμανο – Σουπιές τηγανητές στο μελάνι τους
  • Η «Στροφή» στο Πέραμα είναι γνωστό στέκι των εραστών της θάλασσας και των προϊόντων της. Εν προκειμένω γευόμαστε αχνιστούς πετροσωλήνες, από τα πιο νόστιμα οστρακοειδή.
  • Οι αιγινήτικες κατσούλες είναι από τα πιο νόστιμα και σπάνια ψαράκια και για το λόγο αυτό παρεισφρέουν παραβατικά σε αυτό το ονειρικό γεύμα. Τις έχω γευθεί στο παλιό μαγαζί του Τάσου Κόλλια στα Ταμπούρια στον Πειραιά, το οποίο έχω στην καρδιά μου.

Κάπου εδώ τελειώνει το γεύμα, αλλά τα όνειρα συνεχίζονται.


*Maqroll el Gaviero, ναυτικός, έγραψεν επι αγκυροβολημένου ατμοπλοίου στον Ρίο ντε λα Πλάτα  (1989).

Ο Νίκος Μορόπουλος γράφει στο Bostanistas και είναι ο δημιουργός του blog Panathinaeos