343
Στο επίκεντρο είναι το μπόνους των 50 εδρών | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπό συζήτηση το μπόνους των 50 εδρών

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2016, 09:40
Στο επίκεντρο είναι το μπόνους των 50 εδρών
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπό συζήτηση το μπόνους των 50 εδρών

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2016, 09:40

Σκέψεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο εν μέσω μιας πολιτικά καυτής συγκυρίας με την αξιολόγηση από το Κουαρτέτο και το Ασφαλιστικό να αποτελούν ανοιχτά μέτωπα, ενώ δεν λείπουν και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση εξετάζει, συγκεκριμένα, αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών την ώρα που η αντιπολίτευση δεν είναι καταρχήν αρνητική σε κάποιες προτάσεις οι οποίες ως τώρα διατυπώνονται με την μορφή σκέψεων και προτάσεων.

Ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων και της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναζητά τρόπους για την διασφάλιση της κεντρικής παρουσίας του στην πολιτική σκηνή.

Κεντρικό σημείο των αλλαγών θα είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Μία πρόταση θέλει το μοίρασμά του σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που προεκλογικά έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεργαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το ρεπορτάζ, μία αλλαγή στον τρόπο πριμοδότησης με το μπόνους μπορεί να μεταβάλλει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, όπως και το Ποτάμι.

Παράλληλα, υπέρ των αλλαγών στον τρόπο πριμοδότησης με το μπόνους, τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής.

Υπογραμμίζει καταρχάς ότι δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι χρειάζεται να βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών, η οποία είναι κατά το Σύνταγμα αναγκαία για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σχετικά με το μπόνους ο κ. Κουρουμπλής, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει στο νέο νόμο, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνδεθεί με ένα κόμμα ή με συνασπισμό κομμάτων που θα έχουν πάνω από το 40% των ψήφων χωρίς να θεωρεί το ποσοστό οριστικό.

Η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι αντίθετη με την μείωση του μπόνους.

Στο κόμμα εξακολουθεί να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ωστόσο βλέπουν ότι οι ενδείξεις για επανάληψη ως φάρσα όσων συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι πληθαίνουν. Από την άλλη πλευρά, τα ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...