3591
Νύχτα Τετάρτης, έξω από το κτίριο του ΣτΕ, που ξάφνου έγινε το επίκεντρο τηλεοπτικών και πολιτικών εξελίξεων... | Lefteris Partsalis / SOOC

Αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά», «ενοίκιο» για τις άδειες

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 23:27
Νύχτα Τετάρτης, έξω από το κτίριο του ΣτΕ, που ξάφνου έγινε το επίκεντρο τηλεοπτικών και πολιτικών εξελίξεων...
|Lefteris Partsalis / SOOC

Αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά», «ενοίκιο» για τις άδειες

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 23:27

«Η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αργά τη νύχτα της Τετάρτης να κηρύξει αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Μαξίμου κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι «έσπευσε να πανηγυρίσει» και ότι «δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις». Πώς η κυβέρνηση θα προσαρμόσει την εμπλοκή του ΕΣΡ στο πλέγμα του «νόμου Παππά»; Και πόσο τραυματισμένοι βγαίνουν οι θεσμοί της χώρας ύστερα από αυτήν την ιστορία και τα όσα επακολούθησαν;

Από τη νύχτα της Τετάρτης ξεκίνησε μια ολόκληρη νέα προβληματική για το τηλεοπτικό τοπίο –πώς ήταν, πώς πήγε να γίνει και πώς θα γίνει– αλλά και για τις σχέσεις της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία στη χώρα μας. Οι πρωτοφανείς επικρίσεις των κυβερνητικών παραγόντων προς το ΣτΕ για την απόφασή του, οδήγησαν στην κατακραυγή από μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και σε μια οργισμένη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι «μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου…»

Στο μεταξύ το Μαξίμου έδωσε στον υπουργό Επικρατείας τον πρώτο λόγο στο χειρισμό του θέματος. Και, φυσικά, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν παραιτείται αν και αυτό είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε την κριτική της η αντιπολίτευση. Η ΝΔ αναμένεται άλλωστε να καταθέσει πρόταση για το νέο καθεστώς αδειοδότησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το μεσημέρι της Πέμπτης πως η πρόταση «επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των ανώτατων δικαστών λέγοντας πως «η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας». 

Αμεση ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον αρχηγό της ΝΔ. «Η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας… Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται» απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του ΕΣΡ».

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θα χορηγήσει προσωρινές άδειες λειτουργίας, με την καταβολή σχετικού τιμήματος. Οπως διευκρινίστηκε θα είναι άδειες για όλους –και για τους παλιούς και για τους καινούργιους. Ο κ. Παππάς μάλιστα, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, εννέα ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, βγήκε να περιγράψει ένα προσωρινό μοντέλο «ετήσιου ενοικίου» για τη χρήση των συχνοτήτων, για όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα που λειτουργούν, αλλά και αυτούς που μέσω του διαγωνισμού του ανακηρύχθηκαν υπερθεματιστές για τις άδειες! Και πάλι το τίμημα του «ενοικίου», που ο κ. Παππάς το προσδιόρισε στα 25 εκατ. ευρώ, χωράει πολλή κουβέντα. Και γρήγορα κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να περιπλέξουν την κατάσταση διαρρέοντας ότι το ετήσιο ποσό για κάθε κανάλι θα είναι έξι με επτά εκατ. ευρώ…

Λίγο νωρίτερα, μέσα στη νύχτα, ο υπουργός Επικρατείας είχε πει ότι «η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας», αλλά είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη», προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης-γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις», συμπληρώνοντας ότι «η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί». Κάλεσε επίσης «όσους ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, να αλλάξουν πλευρό».

https://youtu.be/F2nCZWChLhA

«Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο κ. Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας, συνέχισε, αναφέροντας «ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Εϊναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ηττήθηκε και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε: «Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης». Αναφερόμενος στη ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση, είπε: «Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης».

Προσωρινό ετήσιο τίμημα 25 εκατ. ευρώ

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι δεν παραιτείται – «απολαμβάνω μέχρι στιγμής της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» είπε. Παράλληλα προανήγγειλε την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας τόσο για τα παλιά όσο και για τα νέα κανάλια, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, με συνολικό τίμημα 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο ότι τώρα θα μπορούν να εισπραχθούν χρήματα καθώς «δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε 10ετείς άδειες», αλλά πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, που ευχόμαστε να γίνει γρήγορα, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και με αντίτιμο όσο είχε βγάλει ο διαγωνισμός μας, θα μπορούμε να βρούμε ένα αντίτιμο από όλους περίπου 25 εκατ. ευρώ». Το συγκεκριμένο ποσό, όπως εξήγησε, προκύπτει από το αντίτιμο που είχε βγάλει ο προηγούμενος διαγωνισμός. «Ηταν 255 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια, άρα γύρω στα 25 εκατ. ευρώ ανά έτος, κάτι σαν “ενοίκιο” για τη χρήση των συχνοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα κανάλια που δεν υφίστανται, άρα και των σχημάτων που έσπευσαν να διεκδικήσουν και να πάρουν μία από τις τέσσερις άδειες, «έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα κανάλια που λειτουργούν εδώ και χρόνια». Βέβαια το 255 εκατ. ευρώ δεν αντιστοιχεί στο αρχικό αφήγημα της κυβέρνησης για τον περιορισμό σε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που ήταν ότι η αγορά «αντέχει» μόλις 200 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό είναι πλέον το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση.

Υπάρχει ασφαλώς ζήτημα ότι ο κ. Παππάς δεν μπορεί να δώσει άδειες, πρέπει να το κάνει το ΕΣΡ, γι’ αυτό και υπήρξε η αναφορά σε «προσωρινές άδειες λειτουργίας». Και πάλι όμως το «ενοίκιο» είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης και πολύ πιθανόν αντικείμενο νέων προσφυγών στα δικαστήρια. Διότι κάποιοι έσπευσαν να θυμηθούν ότι στον περίφημο πλειστηριασμό του Παππά τα ποσά ξεκίνησαν από πολύ χαμηλότερα ακόμα και από τα 200 εκατ. ευρώ που «αντέχει η αγορά». Αρα η «μπακαλίστικη» λογική του 255 δια 10 ίσως 25, αμφισβητείται.

Παράλληλα φάνηκε να ξεκινά ένα άλλο γαϊτανάκι αμφισβήτησης για τον υπουργό Επικρατείας. Μιλώντας για τη διάταξη-γέφυρα που προανήγγειλε ο κ. Παππάς, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τη χαρακτήρισε ενδιάμεση λύση καθώς όπως είπε «είναι προφανές ότι δεν είναι αυτή η άποψη της κυβέρνησης ειδικά για το θέμα του αριθμού των αδειών». Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην τροπολογία για το «μαύρο»-εξπρές στα κανάλια που είχε καταθέσει και τελικά απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε συλλογικά, θα έπρεπε να περιμένει αυτή η τροπολογία και να είναι διαφορετική και το αναγνώρισε και ο κ. Παππας».

Ο ίδιος ο κ. Βούτσης είπε ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Γεροβασίλη: «15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών»

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση και ενεργοποίησε αντανακλαστικά που την έφεραν να συγκρούεται με τη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε αργά τη νύχτα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη που δεν δίστασε να επιτεθεί κατά του ΣτΕ. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το “μαύρο” στην ΕΡΤ», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=QEIJupT3ftY

Τόνισε δε ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται, προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». «Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη», είπε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς. «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών», συνέχισε η ίδια.

Μητσοτάκης: «Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση»

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όσο και για τις επιθέσεις της εναντίον του ΣτΕ:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το “νόμο Παππά”.

» Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεύθυνη στάση μας. Η δε αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας. H Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου Κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του.

» Αποδεικνύει ξανά πόσο επικίνδυνη είναι για τον τόπο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία.

» Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη παράταξη ευθύνης, ενώνει όλους τους πολίτες που δεν ανέχονται την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

» Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.  Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.

» Είναι ταυτόχρονα χρέος μου είναι να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του.

» Η πρόταση επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

» Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα Κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες.

»Ο κ. Τσίπρας ας αναλογιστεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας.

» Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να εμπνέει και να ενώνει τους Έλληνες, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

«Η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας… Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται» απάντησε ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική νομιμότητα. Ενδιαφέρεται να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου Συμφέροντος. «Ας μην μιλάνε αυτοί για Κράτος Δικαίου και αποτελεσματικότητα του κράτους» πρόσθεσε.

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος 4339/2015 παραχωρεί στο ΕΣΡ περισσότερες αρμοδιότητες από οποιονδήποτε άλλον νόμο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και τις αρμοδιότητες αδειοδότησης. Και αν δεν υπάρχει σήμερα ΕΣΡ, αυτό οφείλεται στην αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που αποβλέπει στο να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να μην πληρώσουν αυτοί που κατέχουν δημόσιες συχνότητες».

«Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην υπεράσπιση ου καθεστώτος αυθαιρεσίας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να τοποθετηθεί επί του αριθμού των αδειών. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η μέχρι χθες θέση της Νέας Δημοκρατίας -ότι ο αριθμός των αδειών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ- δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τακτικού χαρακτήρα πρόσχημα» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είτε αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ανακοίνωση από Κώστα Αχ. Καραμαλή

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει κάτι χειρότερο και πιο επικίνδυνο σε μια Δημοκρατία, από μια κυβέρνηση που δεν ξέρει να χάνει».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν ήταν έκπληξη, όποιος καταλαβαίνει πέντε νομικά ήξερε ότι ο νόμος Παππά είναι καταφανώς αντισυνταγματικός.

Αν ήθελαν πραγματικά να βάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, θα φρόντιζαν να το κάνουν με νόμιμο τρόπο, όχι με έναν νόμο που όλοι τους λέγαμε ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά.
Ίσως όμως ακόμα χειρότερη κι από το νόμο που επιχείρησαν να εφαρμόσουν, είναι η χτεσινή τους αντίδραση.

Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κατρακύλα από δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση: με κάθε επισημότητα ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη, ακραία λαϊκίστικα ψεύδη ότι δήθεν η απόφαση του ΣτΕ θα αφήσει παιδάκια εκτός παιδικών σταθμών και σαν να μην κατάλαβαν τίποτα, βιασύνη για νέα νομοθετική πρωτοβουλία πριν καν διαβάσουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο και πιο επικίνδυνο σε μια Δημοκρατία, από μια κυβέρνηση που δεν ξέρει να χάνει».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εξαρχής, αφού έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες «ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου»:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.  Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.  Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.  Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. «Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο “μαύρο” στην ενημέρωση», σημείωσε η κυρία Γεννηματά και ζητεί την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

«Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ. «Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταφέρθηκε κατά των αντιδράσεων της κυβέρνησης και της Ολγας Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ.

«Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος. Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι με ένα νεώτερο νόμο μπορεί να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ και να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα. Όφειλε να περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης, να τη διαβάσει προσεκτικά και να συμμορφωθεί πλήρως, όπως επιτάσσει το άρθρο 95 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και παρακαλάει για το τέταρτο, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε το μνημόνιο συνταγματικό!
Η κυβέρνηση που υπερασπίστηκε με πάθος το PSI στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποκλίνεται στο PSI με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και παρακαλάει να τις δοθούν τα δευτερεύοντα συμπληρωματικά μέτρα του PSI ώστε να τα εμφανίσει ως επιτυχία της σε σχέση με το χρέος, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε συνταγματικό το κούρεμα του χρέους το 2012 και δεν άφησε να οδηγηθεί η χώρα σε ασύντακτη χρεοκοπία! Η κυβέρνηση που προκάλεσε βλάβη δεκάδων δισεκατομμυρίων στην οικονομία, δήθεν οδύρεται για τα 85 εκατομμύρια των υπερθεματιστών, όταν ένας νόμιμος διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα. Ελεος. Ας τεθεί ένα όριο στις αντιφάσεις, τα ψέμματα και τον αυτοδιασυρμό. Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί στην ανοικτή θεσμική κρίση και σε νέα παιχνίδια με την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας μέσα στη ευρωζώνη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και αδίστακτη ομάδα που δεν σέβεται ούτε τη νομιμότητα ούτε το εθνικό συμφέρον.

» Για όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση της εθνικής και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, οι αντισυνταγματικότητες του λεγόμενου νόμου Παππά ήταν κραυγαλέες και αθεράπευτες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφύλαξε τον θεσμικό του ρόλο, την παράδοση και τη συνέχεια της νομολογίας του. Και με την απόφασή του είπε το αυτονόητο. Έσφαλαν δραματικά όσοι προσπάθησαν να το επηρεάσουν και μάλιστα με τρόπο βάρβαρο. Επειδή είχα προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις αυτές, τώρα οφείλω να διατυπώσω καθαρά την πρόβλεψη μου για τη συνέχεια. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει με φόρα τον κατήφορο χωρίς όριο συνταγματικό, οικονομικό, εθνικό. Δεν δραματοποιώ. Απλώς διαπιστώνω. Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την σταθερή πορεία της Πατρίδας μας να αντιδράσουν στο όνομα του Συντάγματος» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος

«Τελικά ήταν αυτό που νομίζαμε», ήταν το σχόλιο του Ποταμιού, το οποίο σημείωσε ότι «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο τέσσερα κανάλια». Η Σεβαστουπόλεως κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «με την άδεια του κ. Τσίπρα, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και “λαγούς” που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν “SIRIZA TV”». «Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν», συνέχισε το Ποτάμι, καλώντας τον κ. Παππά να παραιτηθεί και τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί, καθώς «τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών».

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σε οξύτατο τόνο κατά της κυβέρνησης και των αντιδράσεών της στην απόφαση του ΣτΕ, ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση.

»Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα μνημόνια, το “κούρεμα” των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σαν να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα.

»Επιρρίπτεται ευθύνη στο δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

» Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις.

» Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου.

» Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας.

» Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με πλειοψηφία 14 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε μια σαφή, οδυνηρή, πολιτική ήττα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος. Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν.

Υπήρξε μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών το ΕΣΡ θα αναλάμβανε το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τί απ΄ όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τί βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Εν τέλει, αυτή η εισήγηση δεν ήταν η πλειοψηφούσα και η τελική απόφαση σηματοδοτεί την απόλυτη ακύρωση του νόμου Παππά και ως εκ τούτου την ουσιαστική κατεδάφιση του νόμου και των συνεπειών που έχουν παραχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...