697
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο | Υοutube

Προφυλακίστηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 17:15
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο
|Υοutube

Προφυλακίστηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 17:15

Την προφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψή τους στον Εβρο από τουρκική περίπολο, κατηγορούμενοι για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία που εξέφραζαν κάτοικοι της περιοχής (από την οποία μάλιστα φέρεται να κατάγεται ο ένας εκ των δύο) για την τύχη του ανθυπολοχαγού και του οπλίτη πενταετούς θητείας.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Εβρο, όπως αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπολοχαγός του Στρατού Ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10:30, την Πέμπτη, βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να δήλωσε.

Αμφότεροι, πάντως, φέρεται να είναι καλά στην υγεία τους αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί τους, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τη μεταφορά τους στο δικαστήριο.

2--43--3 (1)4--2 (1)5 (1)6 (1)

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήρης Τζανακόπουλος βιάστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται για ένα τυπικό θέμα που γρήγορα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και ότι οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναμένεται «η σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Askeri yasak bölgede yakalanan Yunanistan ordusuna mensup iki a

Πρόκειται είπε, για μια δίκη για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και περιμένουμε την επιστροφή τους, ενώ με αφορμή τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους πραξικοπηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για συνωμοσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού.

Κουβέλης: Θα επιστρέψουν «σύντομα»

Αυτό το συμβάν συνιστά, εκτός όλων των άλλων, την πρώτη κρίση που καλείται να διαχειριστεί ο Φώτης Κουβέλης ως νέος αν. υπουργός Αμυνας.

Με τον κ. Κουβέλη επικοινώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να ενημερωθεί. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο κ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Στο Πεντάγωνο μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής ο τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Κάμμενο.

Από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι το θέμα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη.

Τρίβουν τα χέρια τους οι εθνικιστές στην Τουρκία

Τα μαντάτα από την Τουρκία εν τω μεταξύ, μόνο καλά δεν είναι, καθώς ήδη η εθνικιστική  εφημερίδα, «Γενί Ακίτ», επικαλούμενη τουρκικές πηγές ασφαλείας, αναφέρεται σε διάφορα σενάρια για το τι δουλειά είχαν -η καλύτερα πρέπει να είχαν- στο τουρκικό έδαφος οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το πρώτο σενάριο θέλει τους δύο συλληφθέντες να μην είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι (!) που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Η «Γενί Ακίτ» υποστηρίζει μάλιστα πως πρόκειται για συνήθη πρακτική της χώρας μας το τελευταίο διάστημα.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως οι δύο έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος για να έρθουν σε επαφή είτε με στελέχη των κούρδων μαχητών στη Συρία (της πολιτοφυλακής YPG), είτε με οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι τουρκικές αρχές φέρεται μάλιστα να ετοιμάζονται να εγείρουν ζήτημα συνεργασίας Ελλάδας και οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν – του υποκινητή δηλ, κατά τον Ερντογάν, του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι πηγές ασφαλείας που επικαλείται η «Γενί Ακίτ», επιβεβαίωσαν ότι η Άγκυρα εξετάζει αμφότερα τα σενάρια και για το λόγο αυτό, σημειώνεται με νόημα, η επιστροφή των έλλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...