243
Η αφίσα του ντοκιμαντέρ «Stranger in Paradise» που σκηνοθέτησε ο Guido Hendrikx |

Ξένοι στον Παράδεισο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2017, 12:10
Η αφίσα του ντοκιμαντέρ «Stranger in Paradise» που σκηνοθέτησε ο Guido Hendrikx
|

Ξένοι στον Παράδεισο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2017, 12:10

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων Πολιτικό Σινεμά που ξεκίνησε εδώ και τρία περίπου χρόνια το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134–135, 10435 Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), θα προβληθεί, την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, το ντοκιμαντέρ «Stranger in Paradise» που σκηνοθέτησε ο Guido Hendrikx.

Σε μια τάξη με μετανάστες άρτι αφιχθέντες στην Ευρώπη, συζητιέται το πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Το φιλμ, ακροβατώντας μεταξύ  ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, προσπαθεί να αποδώσει με ειλικρίνεια τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και μεταναστών.

Το έργο ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις. Στην πρώτη ο δάσκαλος της τάξης αντιμετωπίζει μία ομάδα μεταναστών με καχυποψία, σκεπτικισμό και εχθρικότητα. Στην δεύτερη, συζητά με μια άλλη ομάδα έχοντας μια πιο διαλλακτική και πιο συμπονετική συμπεριφορά.

Και στην τρίτη είναι ρεαλιστής και τους μιλά έχοντας υπόψη του την ισχύουσα σήμερα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, με όλους τους σύνθετους νόμους και κανόνες της.

Ο Hendrikx διατηρεί μια αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στο ζήτημα βάζοντας ουσιαστικά τον θεατή στην θέση του κριτή. Ποια είναι η θέση του καθενός μας σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα σαν κι αυτό;

Το φιλμ θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία και το μεταναστευτικό από την σκοπιά της Ευρώπης και της Ελλάδας, με καλεσμένους τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή Παντείου – πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, ιστορικό της Τέχνης και καλλιτεχνικό διευθυντή της Πινακοθήκης και Μουσείων της πόλης των Αθηνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Κουζή. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...