995
Ο Ρονάλντο μαζί με το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας | Reuters / Kim Kyung-Hoon Livepic

Ρονάλντο, ο «πάρτα όλα» του 2016

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2016, 17:14
Ο Ρονάλντο μαζί με το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας
|Reuters / Kim Kyung-Hoon Livepic

Ρονάλντο, ο «πάρτα όλα» του 2016

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2016, 17:14

Λίγο πριν φύγει, το 2016 εξακολουθεί να χαρίζει τρόπαια σε έναν από τους πιο ευνοημένους του: τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του αραβικού κόσμου να τον αναδείξει σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Στα βραβεία «Globe Soccer Awards», τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο -μετά το 2010- από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ατζέντηδων και την Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ νίκησε τον Λιονέλ Μέσι, τον Τζέιμι Βάρντι, τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν και τον Αντουάν Γκριεζμάν.

Στην εκδήλωση της απονομής, στο Ντουμπάι, «παρέστη» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εμφανίστηκε σε γιγαντο-οθόνη για να πει δυο λόγια, τα οποία -ήταν φανερό από το ύφος του- απευθύνονταν κυρίως σε όσους επιμένουν να τον αμφισβητούν: «Ατομικά και ομαδικά, αυτή ήταν η καλύτερη σεζόν στην καριέρα μου. Κατακτήσαμε το Champions League και το Παγκόσμιο Συλλόγων με τη Ρεάλ, το Euro με την Πορτογαλία και πήρα τη Χρυσή Μπάλα. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα. Ηταν μια ευτυχισμένη χρονιά».

Την περασμένη Τρίτη έζησε κι άλλα μεγαλεία: έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά το βραβείο «European Sportsman of the Year», το οποίο έχει θεσπίσει το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Στη σχετική ψηφοφορία κέρδισε τις προτιμήσεις 27 μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων της Ευρώπης, επικρατώντας του βρετανού τενίστα Αντι Μάρεϊ, που ήρθε δεύτερος.

Με αυτές τις δυο ατομικές διακρίσεις συμπλήρωσε τις εννέα μέσα στο 2016. Είχαν προηγηθεί, η Χρυσή Μπάλα, το βραβείο της UEFA για τον Καλύτερο Παίκτη της Ευρώπης και τα αντίστοιχα βραβεία των World Soccer, Four Four Two, ESPN («Espy»), Goal.com και Marca («Trofeo Alfredo Di Stéfano»). Πιθανότατα θα τις κάνει δέκα, καθώς ακολουθεί η ετυμηγορία των ομοσπονδιακών προπονητών και των αρχηγών των εθνικών ομάδων της FIFA για το νεοσύστατο βραβείο «The Best», το οποίο διεκδικεί μαζί με τον Μέσι και τον Γκριεζμάν.

2016-12-13T084351Z_477975149_RC1EDF5B3250_RTRMADP_3_SOCCER-CLUB-REALMADRID
O Κριστιάνο που εκατομμύρια αγαπούν και άλλοι τόσοι αγαπούν να μισούν

Για τον «CR7», το 2016 ήταν ονειρεμένο από κάθε άποψη. Πρώτα απ’ όλα, μέσα στα γήπεδα. Η κατάκτηση του Champions League με τη Ρεάλ και του Euro με την Πορτογαλία, σε διάστημα δυο μηνών, είναι σπάνια ευτυχία για κάθε ποδοσφαιριστή – ακόμη και των δικών του «κυβικών». Παραλλήλως, ο Κριστιάνο κατέρριψε δεκάδες ατομικά ρεκόρ, σε κάθε κατηγορία στατιστικής που μετρά τις επιδόσεις ενός παίκτη.

Μεταξύ άλλων, πριν από μερικές ημέρες -στο Μουντιάλ Συλλόγων- έφτασε πρώτος στον 21ο αιώνα τα 500 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, σκοράροντας με τρεις διαφορετικές φανέλες: με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία έχει πετύχει 377 γκολ σε 366 αγώνες -δηλαδή πάνω από ένα ανά παιχνίδι- σε όλες τις διοργανώσεις. Πλέον, είναι πρώτος σκόρερ στα χρονικά του club, πρώτος στη La Liga (270 γκολ σε 246 ματς) για τους Μαδριλένους, και έχει πετύχει τα πιο πολλά χατ τρικ στον σύλλογο (38) και στο ισπανικό ποδόσφαιρο (50). Θρυλικές είναι οι επιδόσεις του και στο Champions League με τη φανέλα της Ρεάλ (80 γκολ σε 81 αγώνες). Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα 68 γκολ που έχει σκοράρει σε 136 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, φτάνουμε σε ένα άθροισμα -568, και δεν τελείωσε- που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί στο ορατό μέλλον.

Αν η επιτυχία μετριέται και σε νόμισμα, ο Ρονάλντο βρέθηκε πριν από τα Χριστούγεννα -για πρώτη φορά εφέτος- στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές. Αυτή τη χρονιά εισέπραξε 88 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 80 εκατ. ευρώ): 56 από το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης και 32 από χορηγίες και άλλες εμπορικές συμφωνίες), ξεπερνώντας τον Λιονέλ Μέσι που έρχεται δεύτερος με 81,4 εκατομμύρια δολάρια (53,4 από την Μπαρτσελόνα και 28 από χορηγίες).

Αλλά, ο Κριστιάνο είναι πρώτος -μακράν- και σε haters. Επειδή «είναι αφόρητα εγωιστής και… ψωνάρα

Από το 2011, οι πιο καλά αμειβόμενοι αθλητές ήταν πότε ο γκόλφερ Τάϊγκερ Γουντς και πότε ο πυγμάχος Φλόιντ Μεϊγουέδερ, όμως εφέτος ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης τους άφησε πίσω του με ένα άλμα εννέα θέσεων (πέρυσι βρισκόταν στο Νο 10). Με το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε πριν από λίγες εβδομάδες με τη Ρεάλ, αλλά και την… ισόβια συμφωνία του με τη Νike -σε οικονομικά επίπεδα που έχει κατακτήσει μόνον ο Μάικλ Τζόρνταν- δύσκολα θα πέσει από την κορυφή της λίστας.

Η Nike καταβάλλει στον Πορτογάλο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως – και όχι άδικα. Σύμφωνα με μελέτη του Hookit, όπως σημειώνει το Forbes, ο Ρονάλντο απέφερε στη Nike καθαρά κέρδη περίπου 36 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2016 – και συνολικά 175 εκατ. δολαρίων σε όλους τους χορηγούς του, οι οποίοι ανέρχονται σε 17. Ο άνθρωπος «πουλάει»: Αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ρολόγια, αεροπλάνα, προϊόντα διατροφής, λιπαντικά οχημάτων και ό,τι άλλο διαφημίζει.

2016-12-05T000512Z_1269698311_RC17BB2BF1A0_RTRMADP_3_POY-2016
Η κατάκτηση του Euro σίγουρα βοήθησε τον Ρονάλντο να μαζέψει ότι βραβείο μπορούσε

Την επιτυχία του αντανακλά και η πρωτοφανής δημοφιλία του. Κανένας άλλος -όχι μόνο στα σπορ αλλά στη show biz γενικώς- δεν διαθέτει τέτοια απήχηση στο κοινό. Με 83,3 εκατομμύρια followers στο instagram, 48,6 εκατ. στο twitter και 118 εκατ. φίλους στο facebook, ξέρει να πλασάρει την εικόνα του καλύτερα από κάθε διασημότητα. Είναι απίστευτο: κάθε του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα το διαβάσουν περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, το όνομα του Ρονάλντο κάνει «γκελ» 60% περισσότερο από εκείνο του δεύτερου σε e-δημοφιλία αθλητή.

Αλλά, ο Κριστιάνο είναι πρώτος -μακράν- και σε haters. Επειδή «είναι αφόρητα εγωιστής και… ψωνάρα, του αρέσει να προκαλεί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, είναι ερωτευμένος με τον φακό και την κάμερα, βγάζει τα φρύδια του και βάζει eyeliner, κάνει… ύποπτη παρέα με έναν μποξέρ από το Μαρόκο…». Για όσους τον γνωρίζουν καλά, η αντιπαθητική συμπεριφορά του είναι το προϊόν της ελλιπούς μόρφωσης, της κακής ανατροφής του στις φτωχογειτονιές όπου μεγάλωσε και -κυρίως- της αρνητικής επιρροής που ασκεί πάνω του από τα πολύ νεαρά του χρόνια ο ατζέντης και καθοδηγητής του, Ζόρζε Μέντες.

Ο Ρονάλντο έχει κάθε δικαίωμα να καμαρώνει ότι δεν έχει αφήσει όρθιο ρεκόρ για ρεκόρ, πως είναι ο πιο «γκουγκλαρισμένος» ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ότι αποτελεί φαινόμενο του lifestyle και του μάρκετινγκ. Οσοι τον μισούν, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Το 2016, πάντως, τον λάτρεψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...