310
To βλέμμα του Σαλβαδόρ Νταλί είναι παντού στη σημερινή Ισπανία. Ο μεγάλος σουρεαλιστής ζωγράφος τώρα επιστρέφει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην επικαιρότητα | REUTERS/Alexander Demianchuk/File Photo

Ανήσυχος και στον τάφο του ο Σαλβαδόρ Νταλί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 20:50
To βλέμμα του Σαλβαδόρ Νταλί είναι παντού στη σημερινή Ισπανία. Ο μεγάλος σουρεαλιστής ζωγράφος τώρα επιστρέφει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην επικαιρότητα
|REUTERS/Alexander Demianchuk/File Photo

Ανήσυχος και στον τάφο του ο Σαλβαδόρ Νταλί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 20:50

Τι κι αν πέρασαν 28 χρόνια μετά τον θάνατό του;

Δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε τη Δευτέρα την εκταφή του λειψάνου του Σαλβαδόρ Νταλί προκειμένου να γίνουν γενετικές εξετάσεις και να διαπιστωθεί αν ήταν πράγματι ο βιολογικός πατέρας μιας γυναίκας από την Καταλονία.

Η 61χρονη Πιλάρ Αμπελ, από τη Χιρόνα, είχε ζητήσει να αναγνωριστεί ως βιολογική κόρη του καλλιτέχνη ο οποίος έχει ενταφιαστεί στο Φιγκέρας, την πόλη από την οποία καταγόταν.

Το δικαστήριο διέταξε, λοιπόν, την εκταφή του λειψάνου ώστε να ληφθούν δείγματα και να γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα αποδείξουν αν ήταν ή όχι ο Νταλί πατέρας της Πιλάρ. Οι δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί δείγμα DNA από το λείψανο επειδή δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο βιολογικό υλικό του ζωγράφου για να γίνει η σύγκριση.

Ο διάσημος σουρεαλιστής ζωγράφος πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 24 Ιανουαρίου 1989 σε νοσοκομείο του Φιγκέρας, έχοντας βιώσει μια πολυτάραχη και έντονη ζωή. Βαθύπλουτος, αλλά σε κακή ψυχολογική κατάσταση, πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του κλεισμένος στον πύργο του στο Πουμπόλ, περιστοιχισμένος από νοσηλεύτριες και γραμματείς.

1210935_18160736
Η Πιλάρ Αμπέλ που ισχυρίζεται ότι ο Νταλί ήταν ο πατέρας της

Η Πιλάρ Αμπελ λέει ότι ο Νταλί είχε μυστική σχέση με τη μητέρα της, ενώ εκείνη εργαζόταν ως οικιακή βοηθός σε σπίτι φίλων του. Ενα πρώτο τεστ πατρότητας που έγινε το 2007, χρησιμοποίησε υπολείμματα δέρματος και τρίχες που λήφθηκαν από μια μάσκα θανάτου του ζωγράφου, κατάληξε όμως σε ασαφές αποτέλεσμα. Η Αμπελ, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «Νταλί χωρίς το μουστάκι», λέει ότι δεν έλαβε ποτέ τα αποτελέσματα μιας δεύτερης δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι πέντε μήνες αργότερα με τη βοήθεια του φίλου και βιογράφου του Νταλί, Ρομπέρ Ντεσάρν.

Η 61χρονη επέμεινε σε συνέντευξή της ότι δεν έχει κίνητρα από χρήματα, λέγοντας: «Θέλω μόνο να μάθω ποια είμαι πραγματικά, από πού προέρχομαι και σε ποιον ανήκω». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...