721
O Πιερ Μπερζέ (δεξιά) με τον επί 50 χρόνια σύντροφό του Υβ Σεν Λοράν | Reuters

Adieu στον πυγμαλίωνα του Υβ Σεν Λοράν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 15:41
O Πιερ Μπερζέ (δεξιά) με τον επί 50 χρόνια σύντροφό του Υβ Σεν Λοράν
|Reuters

Adieu στον πυγμαλίωνα του Υβ Σεν Λοράν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 15:41

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της γαλλικής κουλτούρας, ο συνιδρυτής και επί χρόνια επικεφαλής του οίκου Yves Saint Laurent, Πιερ Μπερζέ, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 86 ετών.

«Το Ιδρυμα Pierre Bergé – Yves Saint Laurent στο Παρίσι και το Ιδρυμα Jardin Majorelle στο Μαρακές με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του προέδρου τους-ιδρυτή Πιέρ Μπερζέ, που επήλθε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 05.39′ στην κατοικία του στο Σεν-Ρεμί-ντε-Προβάνς», στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του πολυσχιδούς μαικήνα που έπασχε από μυοπάθεια.

xxl
Ο Πιερ Μπερζέ με δημιουργίες του ΥSL (Reuters)

Μέντορας και μεγάλος έρωτας του Υβ Σεν Λοράν και συνιδρυτής του παγκοσμίου φήμης οίκου υψηλής ραπτικής, ο Πιερ Μπερζέ είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου «Le Monde». Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από  τον αγώνα που έδωσε επί σειρά ετών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αλλά και από την παρουσία του στο χώρο της γαλλικής Αριστεράς και το θαυμασμό που έτρεφε για τον πρωην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Γεννημένος στο  Saint-Pierre-d’Oléron το 1930, έφθασε στο Παρίσι σε ηλικία 18 ετών όπου συναντήθηκε τυχαία με τον Ζακ Πρεβέρ, πέφτοντας από το μπαλκόνι κτιρίου. Συνδέθηκε με μακρά φιλία με μεγάλα ονόματα της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής κοινωνίας της γαλλικής πρωτεύουσας, από τον Ζαν Κοκτό και τον Λουί Αραγκόν μέχρι τον Αλμπέρ Καμί .

Μέντορας και σύντροφος του Μπερνάρ Μπουφέ για οκτώ χρόνια, ήταν στο πλευρό του ζωγράφου σε όλη του την καριέρα, ενώ συνεργάστηκε στενά και με τον συγγραφέα Ζαν Ζιονό. Το 1954 ο Πιερ Μπερζέ γνωρίζεται με τον Υβ Σεν Λοράν. Η γνωριμία αυτή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή των δύο ανδρών, με τον Μπερζέ να βοηθά τον Υβ Σεν Λοράν να δημιουργήσει τον δικό του οίκο μόδας και να εξελιχθεί στον μεγάλο διάδοχο του Κριστιάν Ντιόρ.

Χάρη στην παγκόσμια επιτυχία του οίκου  Yves Saint Laurent, ο Μπερζέ εξελίσσεται σε μία εμβληματική φιγούρα στον κόσμο της μόδας. Το 1974 εκλέγεται πρόεδρος του συνδικάτου μόδιστρων και το 1986 ιδρύει Γαλλικό Ινστιτούτο Μόδας. Αυτόν τον Οκτώβριο επρόκειτο να εγκαινιάσει το Μουσείο Yves Saint Laurent στο Παρίσι στη Λεωφόρο Μαρσό, καθώς και το αντίστοιχο μουσείο -αφιερωμένο στο έργο του πρώην συντρόφου του- στο Μαρακές, στην οδό Υβ Σεν Λοράν, δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ, στο Μαρακές.

Πάνω από όλα όμως, ο Πιερ Μπερζέ ήταν λάτρης των καλών τεχνών. Από το 1977  μέχρι το 1981, διηύθυνε το θέατρο του Athénée και από το 1988 έως το 1993, διετέλεσε πρόεδρος της Οπερας των Παρισίων. Το 2001 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Μεγάλου Μαικήνα των τεχνών και του πολιτισμού, ενώ υπήρξε οικονομικός υποστηρικτής μεγάλων αγορών στο Μουσείο του Λούβρου (κυρίως έργων ζωγραφικής) και ανακαινίσεων σε μουσεία όπως η National Gallery του Λονδίνου και το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Όλη του ζωή επίσης, ο Πιερ Μπερζέ επένδυε στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Ιδρυτής του Courrier Ιnternational και της Globe, μέτοχος στο Pink TV, το 2010 έγινε ένας από τους βασικούς μετόχους της Le Monde όπου εκτελούσε και χρέη προέδρου του εποπτικού συμβουλίου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Pierre Bergé – Yves Saint Laurent παντρεύτηκε τον αγαπημένο του αμερικανό διακοσμητή Μάντισον Κοξ, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Την είδηση αποκάλυψε το περιοδικό Ici Paris και την επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο ίδιος ο Πιερ Μπερζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων. «Εζησα στη ζωή μου δύο μεγάλους έρωτες: δέκα χρόνια με τον Μπερνάρ Μπουφέ και πενήντα χρόνια με τον Υβ Σεν Λοράν. Τότε ο γάμος γκέι δεν υπήρχε. Σήμερα υπάρχει. Διευθετώ λοιπόν την κατάστασή μου με τον Μάντισον Κοξ», ανέφερε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων από τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρά τις αντιδράσεις της γαλλικής Δεξιάς.

Με τον Υβ Σεν Λοράν είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης το 2008, έναν χρόνο πριν από το θάνατο του μεγάλου μόδιστρου.

Στην ανακοίνωσή της για το θάνατό του η Γαλλική Προεδρία αποχαιρετά τον σύντροφο του Υβ Σεν Λοράν, τον συνοδοιπόρο σπουδαίων καλλιτεχνών, τον λάτρη και ανήσυχο δημιουργό της αληθινής ομορφιάς, τον ακούραστο μαχητή Πιερ Μπερζέ.  Με το θάνατό του, «χάνεται ένα ολόκληρο κομμάτι της αστικής και καλλιτεχνικής μας μνήμης», αναφέρεται χαρακτηριστικά και γίνεται λόγος για μία ανυπέρβλητη προσωπικότητα χωρίς όμοιό της.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Τζακ Λανγκ, απέτισε φόρο τιμής σε «έναν υπέροχο φίλο». «Μυθικός μαικήνας, φιλάνθρωπος, ακόρεστος λάτρης του ωραίου, μεγαλοφυής επιχειρηματίας, άνθρωπος του πολιτισμού και του πάθους, ο Μπερζέ ήταν ταυτόχρονα όλα αυτά αλλά περισσότερο ακόμη, ενσάρκωνε έναν ουμανιστή που τοποθετούσε τη μοίρα των ανθρώπων πάνω από όλες τις αξίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...