607
Πυροσβέστης στη μάχη της κατάσβεσης την Τρίτη | Menelaos Myrillas / SOOC

Αισιοδοξία για έλεγχο της πυρκαγιάς στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 07:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2017, 10:05
Πυροσβέστης στη μάχη της κατάσβεσης την Τρίτη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Αισιοδοξία για έλεγχο της πυρκαγιάς στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 07:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2017, 10:05

Οι άνεμοι που κόπασαν μέσα στη νύχτα περιόρισαν τα ενεργά μέτωπα στην καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, κάνοντας τις αρχές αισιόδοξες ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο.

Είχαν προηγηθεί δυόμιση ημέρες τιτάνιας προσπάθειας από τους πυροσβέστες για τον περιορισμό των μετώπων που κατέκαψαν ουσιαστικά τα πάντα στην περιοχή μεταξύ του Καλάμου, του Βαρνάβα και του Καπανδριτίου. Οι δυνατοί άνεμοι και ο -κατά διαστήματα- πυκνός καπνός εμπόδιζαν το έργο τους.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης τα μέτωπα παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα, ωστόσο η ημέρα εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων μεγάλο.

Μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι. Η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπο την Εθνική Οδό, κάτι που θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα μεγάλα προβλήματα.

«Εχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο (ενν. την Τετάρτη) θα είναι μια καλύτερη μέρα», δήλωνε στο ΑΠΕ αργά το βράδυ της Τρίτης ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Διευκρίνισε ακόμη ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισαν να επιχειρούν και πάλι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Στα μέτωπα επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ και 100 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι, λόγω της καλύτερης κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα, ανακλήθηκε το αίτημα για συνδρομή της Κύπρου στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, στις 10:00 ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζεται να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή Υπουργών.

Εμφανίστηκαν Τόσκας και Τζανακόπουλος

Αλλωστε το βράδυ της Τρίτης έκαναν επιτέλους την εμφάνισή τους κυβερνητικοί παράγοντες. Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφτηκαν την Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, από όπου επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ο κ. Τόσκας αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροπλάνων που πετούν καθημερινά, σχεδόν ασταμάτητα, πάνω από τις εστίες των πυρκαγιών για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης που συντηρεί τα αεροσκάφη, χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά τους και στις μεταφορές και στην αεροπυρόσβεση.

«Είναι τεράστια η προσφορά σας στην Πατρίδα, την Πολιτεία και την κοινωνία. Κρατάτε αυτά τα αεροπλάνα, εκ των οποίων πολλά είναι παλιά, σε καλή κατάσταση για να πετούν και να εκτελούν την αποστολή τους όποτε χρειάζεται» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό γιατί «όλη τη μέρα, με πολλή δουλειά και πολύ κούραση τα δικά σας αεροπλάνα πετάνε πάνω από τις φωτιές», σημειώνοντας πως το καλοκαίρι, όλη η νότια Ευρώπη έχει προβλήματα με τις πυρκαγιές. «Σας ευχαριστούμε εκ μέρους της κυβέρνησης και της κοινωνίας για όσα κάνετε» είπε.

Ο κ. Τόσκας, συμπλήρωσε τέλος πως «αύριο (Τετάρτη) το πρωί θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

Καλή η εικόνα και στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...