454
Στιγμιότυπο από το δείπνο Μπουτάρη - Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη κατά την πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ | Twitter

Μπουτάρης: «Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει…»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 14:22
Στιγμιότυπο από το δείπνο Μπουτάρη - Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη κατά την πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ
|Twitter

Μπουτάρης: «Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει…»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 14:22

«Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει και λόγω καταγωγής. Η καταγωγή μου και η ανατροφή μου τα λέει όλα», τόνισε  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο fm» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την έντονη κριτική που δέχθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του στα Σκόπια και την αναφορά του στη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία».

Κατά την άποψή του, «το θέμα της ονομασίας ξεστράτισε καθαρά από ανοησίες των πολιτικών. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα. Με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά και της αντιπολίτευσης, είναι έτοιμοι για συμβιβασμό».

Αναφορικά με το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ -σε μία επίσκεψη με έντονο συμβολισμό εν όψει των διεργασιών για την επίλυση του ονοματολογικού- ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «με τους γείτονές σου πρέπει να τα έχεις καλά», για να προσθέσει:

«Είχαμε προγραμματίσει ένα γεύμα προσωπικό. Τον κάλεσα να κάνει Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη. Ο αδελφός του και φίλοι του κάθε εβδομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που οριστικοποιήσαμε είναι να δουλέψουμε την κάθοδο του Αξιού με κανό κάποια στιγμή τον Απρίλιο. Ίσως να έχουμε και κοινά πληρώματα. Το δεύτερο είναι ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε πολιτιστικές ανταλλαγές που θα περιλαμβάνουν χορό, μουσική και διαλέξεις. Μία στα Σκόπια, μία στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε και για μια υποτροφία που θα δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης».

Στο πλαίσιο μάλιστα των κινήσεων αμοιβαίας καλής θέλησης, μετέφερε τη δέσμευση του κ. Ζάεφ ότι η κυβέρνησή του θα αλλάξει τα όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και τις ταμπέλες που έχουν στους δρόμους.

Όσο για τα έργα που αναμένεται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2018, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας μέσω αξιοποίησης του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πιθανόν και η επέκταση της παλιάς παραλίας. «Το δεύτερο έργο είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος», δήλωσε με τις εργασίες να ξεκινούν μέσα στον Φεβρουάριο.

«Δεν πρόκειται για ένα μικρό μουσείο. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Μπουτάρης, ενώ για τα υπόλοιπα έργα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της ελεγχόμενης στάθμευσης, την ανάπλαση στο Καπάνι, την αξιοποίηση της δωρεάς Νιάρχου και την ανάπλαση των οδών Γούναρη και Β. Ηρακλείου.

Κάνοντας τον απολογισμό του 2017, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή της μεταβίβασης του λιμανιού στους ιδιώτες, κάτι που σηματοδοτεί όπως είπε, μία «νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με θεαματική αύξηση της εμπορικής κίνησης». Αναφέρθηκε επίσης στα έργα του αεροδρομίου «Μακεδονία» που όπως εκτίμησε, βρίσκονται «σε καλό δρόμο», στην αύξηση επισκεψιμότητας στην πόλη και τη δημιουργία 25 νέων ξενοδοχείων.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης ευχήθηκε «να λείψουν οι διαδηλώσεις των μπαχαλάκηδων που εισβάλλουν παντού», ενώ έστειλε και το μήνυμά του στο Μαξίμου καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει οικονομική πολιτική, γιατί με αυτή που ακολουθεί μέχρι σήεμρα «δεν μπορεί να έλθει η ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...