231
Ενα ρωσικό αντιτορπιλικό και ένα βρετανικό (στο βάθος) ανοιχτά της Βρετανίας σε περιστατικό του 2014 | EPA/ROYAL NAVY / HANDOUT

Για ρωσικό σαμποτάζ στο Internet των χωρών του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ο βρετανικός στρατός

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 13:57
Ενα ρωσικό αντιτορπιλικό και ένα βρετανικό (στο βάθος) ανοιχτά της Βρετανίας σε περιστατικό του 2014
|EPA/ROYAL NAVY / HANDOUT

Για ρωσικό σαμποτάζ στο Internet των χωρών του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ο βρετανικός στρατός

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 13:57

Ενας ιδιότυπος πόλεμος των υποβρύχιων καλωδίων μαίνεται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στην τότε Σοβιετική Ενωση και τώρα τη Ρωσία από τη μία πλευρά και τις ΗΠΑ από την άλλη, ο οποίος απειλεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Για αυτό προειδοποίησε ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου, αντιπτέραρχος Στιούαρτ Πιτς, ο οποίος επισήμανε ότι ρωσικά σκάφη κάνουν στον Ατλαντικό ύποπτες κινήσεις γύρω από σημεία από τα οποία διέρχονται τα μεγάλα διηπειρωτικά καλώδια τηλεπικοινωνιών που συνδέουν την Αμερική με την Ευρώπη.

Σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «ένα νέο κίνδυνο στην ευημερία και στον τρόπο ζωής, στα καλώδια που διασχίζουν τον πυθμένα της θάλασσας. Η διατάραξη των καλωδίων θα φέρει άμεση και καταστροφική διατάραξη στο διεθνές εμπόριο και το Ιντερνετ».

Η Ρωσία, πρόσθεσε ο ίδιος, επιδίδεται σε ανορθόδοξες τακτικές.

Είναι, δηλαδή, πιθανό ότι ρωσικά σκάφη επιχειρούν να παγιδεύσουν τα καλώδια με συσκευές παρακολούθησης.

Πρόκειται για μια τακτική στην οποία έχουν επιδοθεί και οι Αμερικανοί από τη δεκαετία του ’70 και του ’80, όταν εντόπισαν κοντά στη νήσο Σαχαλίνη υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας του σοβιετικού στρατού με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τα παρακολουθούν συστηματικά και σχεδόν ανενόχλητοι.

Ο Πιτς, όπως γράφει ο Guardian, πρόσθεσε ότι το Ναυτικό των δυτικών χωρών πρέπει να απαντήσει εκσυγχρονίζοντας τον στόλο του για να αντιπαρατεθεί στο ρωσικό.

Υπολογίζεται ότι από τα καλώδια στον Ατλαντικό διέρχεται το 97% των παγκόσμιων επικοινωνιών και γίνονται συναλλαγές με συνολικό ύψος που φτάνει τα 10 τρισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...