389
Ο Φρανκ Ζάπα ποζάρει αυθόρμητα στον φακό του Ρόμπερτ Ντάβιντσον το μακρινό 1967 | © Robert Davidson / White Bank Fine Art Gallery

Φωτογράφησε τον Φρανκ Ζάπα στην τουαλέτα και βρήκε το αρνητικό φιλμ 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:47
Ο Φρανκ Ζάπα ποζάρει αυθόρμητα στον φακό του Ρόμπερτ Ντάβιντσον το μακρινό 1967
|© Robert Davidson / White Bank Fine Art Gallery

Φωτογράφησε τον Φρανκ Ζάπα στην τουαλέτα και βρήκε το αρνητικό φιλμ 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:47

Είναι ίσως η φωτογραφία του Φρανκ Ζάπα που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολυσχιδή προσωπικότητά του. Ο ανατρεπτικός, οξύς καλλιτέχνης είναι καθιστός στην τουαλέτα και κοιτάζει προς τον φακό. Απέναντί του, στέκεται ο 19χρονος φωτογράφος Ρόμπερτ Ντάβιντσον. Ο νεαρός τράβηξε τότε αρκετές φωτογραφίες όμως πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια μέχρι να τις ξαναπιάσει στα χέρια του.

Ηταν πριν από 50 χρόνια όταν ο Ρόμπερτ Ντάβιντσον είχε επισκεφτεί το ξενοδοχείο Royal Garden. Εκείνη την ημέρα, στο ίδιο ξενοδοχείο, βρισκόταν και ο Φρανκ Ζάπα. Κάποια στιγμή, γράφει ο Independent, ο νεαρός φωτογράφος άκουσε τον αμερικανό καλλιτέχνη να μιλά στο τηλέφωνο που βρισκόταν μέσα στο μπάνιο. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη και ο θαρραλέος Ρόμπερτ ζήτησε από τον Ζάπα να τον φωτογραφήσει.

© Robert Davidson

Ο Ζάπα μιλούσε με την γυναίκα του και τις είπε: «Ενας Βρετανός θέλει να με φωτογραφήσει». Εκείνη του έδωσε το «οκ» και ο Ρόμπερτ έβγαλε την κάμερα και την έστρεψε προς τον Ζάπα.

Οι φωτογραφίες έγιναν πολύ γρήγορα ανάρπαστες με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη να αντιμετωπίζει το θέμα με χιούμορ: «Προφανώς είμαι πιο διάσημος όταν βρίσκομαι καθιστός στην τουαλέτα παρά για οτιδήποτε άλλο».

© Robert Davidson

Τρεις μήνες μετά το περιστατικό στο ξενοδοχείο, ο μάνατζερ του Ζάπα σκέφτηκε ότι ο φωτογράφος είχε επωφεληθεί υπερβολικά από τις φωτογραφίες. Ετσι έστειλε ανθρώπους στο γραφείο του Ντάβιντσον για να πάρουν πίσω τα αρνητικά του φιλμ. Ετσι και έκαναν.

Φυσικά η όλη προσπάθεια του μάνατζερ του Ζάπα πήγε στράφι αφού οι φωτογραφίες είχαν ήδη αναπαραχθεί σε όλη την Ευρώπη με τον νεαρό φωτογράφο να μην έχει κάποιο κέρδος από τα σχετικά δικαιώματα.

02.tif
© Robert Davidson

Ετσι ο Ντάβιντσον ξεκίνησε να αναζητά παντού τα αρνητικά φιλμ που τόσο άδικα του είχαν στερήσει. Και τελικά, πέντε ολόκληρες δεκαερίες μετά την παράξενη φωτογράφιση, ο άνθρωπος που κατάφερε να απαθανατίσει τον Ζάπα μέσα στην τουαλέτα, έμαθε ότι τα συγκεκριμένα φιλμ θα πωλούνταν διαδικτυακά από μια εταιρεία με αναμνηστικά ονόματι Rockaway Records.

Ο βρετανός φωτογράφος επικοινώνησε αμέσως με την εταιρεία και διηγήθηκε την ιστορία του. Τότε, οι άνθρωποι της Rockaway Records συμφώνησαν να του επιστρέψουν τα δέκα αρνητικά φιλμ που είχαν διασωθεί.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ο Ρόμπερτ θα πάρει πίσω τις φωτογραφίες του» δήλωσε ο Μαρκ Στέκλερ από την εταιρεία.

ZAPPA_CONTACT_01-1
© Robert Davidson

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...