384
Μετά την καγκελάριο, ήταν σειρά του γερμανού ΥΠΕΞ να επιτεθεί κατά του Τραμπ | REUTERS/Tiksa Negeri

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Ενέργειες του Τραμπ αποδυναμώνουν τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 22:51
Μετά την καγκελάριο, ήταν σειρά του γερμανού ΥΠΕΞ να επιτεθεί κατά του Τραμπ
|REUTERS/Tiksa Negeri

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Ενέργειες του Τραμπ αποδυναμώνουν τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 22:51

Ενα ακόμη δριμύ «κατηγορώ» κατά του Ντόναλντ Τραμπ προστέθηκε στα πολλά που διατυπώθηκαν μετά την πρώτη περιοδεία του αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το BBC.

«Οι ΗΠΑ (…) θεωρούν ότι το να επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα είναι σημαντικότερο από τη διεθνή τάξη», κατήγγειλε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η κοντόφθαλμη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης αντίκειται στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» προσέθεσε ο Γκάμπριελ επικαλούμενος τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της πώλησης όπλων στη Μέση Ανατολή.

Οταν ένας αρχηγός κράτους επισκέπτεται μια χώρα «όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και δεν λέει ούτε μια λέξη για το θέμα, αλλά υπογράφει συμφωνία πώλησης όπλων (…), όταν αμφισβητεί το γεγονός ότι άλλοι άνθρωποι υποφέρουν, όπως επίσης πεθαίνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επομένως λέω ότι η Δύση έχει γίνει μικρότερη ή το λιγότερο έχει αποδυναμωθεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόταν στην επίσκεψη πριν από περίπου 10 ημέρες του αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε με τους οικοδεσπότες του συμφωνίες άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών εξοπλιστικά συμβόλαια ύψους 110 δισεκατομμυρίων.

«Η Δύση είναι μια ιδέα οικουμενικών αξιών (…) μια διεθνής τάξη στο πλαίσιο της οποίας είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή ακριβώς η διεθνής τάξη είναι σημαντικότερη από το άθροισμα των εθνικών συμφερόντων του καθενός μας», σημείωσε ο ίδιος, ενώ μίλησε για την «αποτυχία των ΗΠΑ ως μεγάλο έθνος.

«Πρόκειται δυστυχώς για μια ένδειξη αλλαγής στις σχέσεις εξουσίας παγκοσμίως» εξήγησε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η Ευρώπη αποκτά έναν νέο ρόλο» σημείωσε ο Γκάμπριελ, ακολουθώντας τα βήματα της Ανγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

Οι δηλώσεις Τραμπ σε ευρωπαϊκό έδαφος ότι «οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί», σε συνδυασμό με την άρνησή του να πει έστω κάτι για το τι θέλει να κάνει με τη συμφωνία για το κλίμα, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της καγκελαρίου, η οποία «πυροβόλησε» κατά ριπάς εναντίον των ΗΠΑ του Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της Συνόδου τόνισε ότι «η όλη συζήτηση για το κλίμα ήταν δύσκολη, για να μην πω καθόλου ικανοποιητική». Ενα 24ώρο μετά επανήλθε στο θέμα μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της, υποστηρίζοντας: «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Οι εποχές που μπορούσαμε να στηριζόμαστε πλήρως σε άλλους ας πούμε ότι έχουν παρέλθει, όπως κατάλαβα τις τελευταίες ημέρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...