470
Το σημείο έξω από το ΑΠΘ, όπου επιτέθηκαν σε φοιτητές κουκουλοφόροι | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μολότοφ, δακρυγόνα και ξύλο στις φοιτητικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 16:02
Το σημείο έξω από το ΑΠΘ, όπου επιτέθηκαν σε φοιτητές κουκουλοφόροι
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μολότοφ, δακρυγόνα και ξύλο στις φοιτητικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 16:02

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επεισόδια κατά τη διάρκεια φοιτητικών εκλογών. Αλλά οι εικόνες που είδαμε την Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα βίαιες.

Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εκλογές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Ναυαρίνου στην Αθήνα, στο κτίριο του Χημείου, περίπου 30 κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με τσεκούρια, πέτρες και ξύλα προσπάθησαν να μπουν στον χώρο του πανεπιστημίου, με σκοπό να πάρουν τις κάλπες. Επιτέθηκαν κατά των περίπου 50 φοιτητών που βρίσκονταν και «περιφρουρούσαν» το σημείο.

219094
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και πρόσωπα του αντεξουσιαστικού χώρου συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMEWNEWS)

Επενέβησαν τα ΜΑΤ, προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι νεαροί αντέδρασαν με τη ρίψη μολότοφ και φωτοβολίδων και τελικά τράπηκαν σε φυγή. Πάρα τις έρευνες της Αστυνομίας στα γύρω στενά δεν εντοπίστηκαν.

Οπως ανέφερε ανακοίνωση της ΔΑΠ, αντίστοιχα επεισόδια προκλήθηκαν από περίπου 25 μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου και στο Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας.

pale79701495620382 (1)
Σκισμένες αφίσες μετά τις εκλογές στη Νομική Σχολή Αθηνών (Nick Paleologos / SOOC)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για πολιτική βία στην Αθήνα με πυρήνα τα Εξάρχεια και καταδίκασε την εγκληματικότητα που πλήττει τον τουρισμό. Προσέθεσε ότι σε συνάντηση που είχε πριν από δύο με τρεις εβδομάδες με εκπροσώπους επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, τους εξέθεσε την κατάσταση και εξέφρασε την επιθυμία του μιλήσει στη Βουλή προκειμένου να εξηγήσει τι συμβαίνει στην πόλη.

Ενας φοιτητής τραυματίας στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να τραυματιστεί ένας φοιτητής. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, περίπου 30 νεαροί -που φορούσαν κράνη- επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν με ρόπαλα φοιτητές της ΔΑΠ, που βρίσκονταν στα φοιτητικά τραπεζάκια εντός της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εσκισαν αφίσες και πέταξαν κάτω τις κάλπες που είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα.

21_01_20170524_tk_7806_copy_sooc1495625505
Αφίσες και γκράφιτι έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας από τους φοιτητές της ΔΑΠ. Τα θύματα της επίθεσης κατήγγειλαν ότι οι δράστες είναι φοιτητές που ανήκουν σε ακροαριστερές παρατάξεις και στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τα επεισόδια, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων εδώ», τόνισε ο υπουργός.

«Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ. λυπούμαστε και καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές», ανακοίνωσε η ΔΑΠ. «Αισθανόμαστε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιωμένοι καθώς για άλλη μια χρονιά αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσαν παρελθόν, εάν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του κράτους», πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...