840
Σταύρος Θεοδωράκης και Εμανουέλ Μακρόν σε παλαιότερη συνάντησή τους. Φωτογραφία που ανήρτησε το πρωί της Κυριακής στα social media ο επικεφαλής του Ποταμιού | Facebook/@TheodorakisStavros

Οι έλληνες πολιτικοί και η νίκη του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 07:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2017, 17:01
Σταύρος Θεοδωράκης και Εμανουέλ Μακρόν σε παλαιότερη συνάντησή τους. Φωτογραφία που ανήρτησε το πρωί της Κυριακής στα social media ο επικεφαλής του Ποταμιού
|Facebook/@TheodorakisStavros

Οι έλληνες πολιτικοί και η νίκη του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 07:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2017, 17:01

Οι γαλλικές εκλογές έστειλαν μηνύματα σε όλη την Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα. Αλλωστε η Γαλλία υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ο βασικός υποστηρικτής της χώρας μας στην περιπέτεια των Μνημονίων και της αέναης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και επιπλέον πολλοί ήταν αυτοί οι πολιτικοί που είχαν σπεύσει να εκφράσουν δημοσίως την υποστήριξή τους σε κάποιον από τους γάλλους προεδρικούς υποψηφίους – ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, για παράδειγμα, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν, ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Εμανουέλ Μακρόν κλπ.

Ετσι το πώς σχολίασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών έχει την ξεχωριστή σημασία του.

Πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να καλωσορίσει την επικράτηση του Μακρόν. Είδε σε αυτή νίκη κατά του αριστεροδεξιού λαϊκισμού.

Η ανάλυσή του αυτή, προκάλεσε μια πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του δραστήριου στο twitter, ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εξομοιώνει τη Λεπέν με τον Μελανσόν για λόγους μικροπολιτικής.

Αυτό που βέβαια δεν σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ άλλων, είναι το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν αντέδρασαν άμεσα στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, και κυρίως στην –από όλους τους άλλους, ακόμα και από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κατακριτέα– απόφαση του εκλεκτού τους υποψηφίου, Ζαν-Λυκ Μελανσόν να μη βρει διαφορές ανάμεσα στην ακροδεξιά Λεπέν και στον κεντρώο Μακρόν, καλώντας τους υποστηρικτές του σε ψήφο κατά συνείδηση στον β’ γύρο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έκανε ένα «ναι μεν, αλλά» σχόλιο, χωρίς να ζητά ξεκάθαρα ψήφο στον Μακρόν. Στάθηκε περισσότερο στην απόφαση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν και να στηρίξει Μακρόν.

Το ίδιο και ο κ. Παπαδημούλης που υιοθέτησε τη γραμμή του γαλλικού ΚΚ.

Ο μόνος ίσως που έσπευσε να δώσει μια πιο ξεκάθαρη θέση ήταν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος επεσήμανε: «Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο. Χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις ιδέες που εκπροσωπεί η γαλλική Ακροδεξιά. Αν ο Μακρόν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η Αριστερά μπορεί και πρέπει να του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση».

Ο δε Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είπε ότι «στο δίλημμα “Μακρόν ή Λεπέν”, όλο το δημοκρατικό στρατόπεδο τάσσεται με επιφύλαξη υπέρ του Μακρόν», χαρακτήρισε τον κεντρώο προεδρικό υποψήφιο «άνθρωπο των τραπεζών και “μικρός Φρανκενστάϊν του Ολάντ”»!

Αυτό λοιπόν που δεν σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Με τρία tweets ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε:

Σαφή θέση υπέρ του Μακρόν πήρε και η Ενωση Κεντρώων, επισημαίνοντας «την υποχρέωση όλων των δημοκρατών στη Γαλλία και στην Ευρώπη να τον στηρίξουμε στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, έτσι ώστε να μην επικρατήσουν φασιστικά και ακροδεξιά φαινόμενα».

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έσπευσε με ένα tweet να εκφράσει τα συγχαρητήριά της και την υποστήριξή της προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αναλυτικό και ως εκ τούτου με ξεχωριστό ενδιαφέρον ήταν το πρώτο σχόλιο του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος χαιρέτησε τη νίκη του Μακρόν και υπογράμμισε ότι δεν είναι συγκυριακή η αναβίωση του παραδοσιακού γαλλικού κέντρου καθώς αναδεικνύει το δικό της θετικό πρόσημο: δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ:

«Η Γαλλία άντεξε στη διπλή πίεση του εθνικολαϊκισμού (Λεπέν και Μελανσόν) χάρη στις θεσμικές ιδιομορφίες του ημιπροεδρικού συστήματος που αναδεικνύουν τη σημασία της προσωπικότητας των υποψηφίων.

» Αντεξε γιατί οι κρίσεις που διαπέρασαν τους δυο μεγάλους παραδοσιακούς χώρους (συντηρητικό και σοσιαλιστικό) για λόγους που αφορούσαν πρωτίστως τα πρόσωπα των υποψηφίων τους (απαξίωση και επιμονή Φιγιόν / ανεπάρκεια και αριστερισμός Αμόν), είχαν τη δυνατότητα να βρουν διέξοδο στην επιλογή Μακρόν.

» Η αποκαλυπτική άρνηση Μελανσόν να στηρίξει Μακρόν στον δεύτερο γύρο, καθιστά τα μέτωπα απολύτως ευκρινή και μειώνει ακόμη περισσότερο τη σημασία του κλασικού άξονα αριστερά – δεξιά.

» Η περίπτωση Μακρόν παύει να είναι έτσι μια συγκυριακή αναβίωση του παραδοσιακού γαλλικού κέντρου σε συνδυασμό με τη δυναμική της «αθωότητας» ενός νέου, σχετικά άφθαρτου υποψηφίου. Αναδεικνύει το δικό της θετικό πρόσημο: δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό. Είναι ο νικητής. Του ευχόμαστε να ασκήσει την εξουσία του με αίσθηση ιστορικής ευθύνης για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

» Ο δεύτερος γύρος δεν έχει όμως διεξαχθεί, παρά τη μεγάλη δημοσκοπική ασφάλεια που προσφέρει η καταγραφή δυνάμεων του πρώτου γύρου. Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής πρέπει να επαναληφθεί στις 7 Μαΐου.

» Ακολουθούν σε λίγες εβδομάδες οι βουλευτικές εκλογές που θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Ο ρόλος των κομμάτων του κλασικού φάσματος (αριστερά – δεξιά) λογικά θα είναι αυξημένος χωρίς όμως να μπορεί να ανακόψει τη δυναμική μιας τέτοιας προεδρικής εκλογής.

» Και μετά αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τη γαλλική κοινωνία που πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θέλει για τον εαυτό της και τη Γαλλία στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Τι να λέει για όλα αυτά ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ; Ειδικά αφότου πολλοί ανέγνωσαν κοινά στην απόφαση του Μελανσόν να μην στηρίξει Μακρόν με τη συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των τελευταίων έχει κάτι να πει. Και θυμήθηκε ότι ο Μάκης Βορίδης «υπήρξε συνεργάτης» του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Μάλιστα το γκούκλαρε για να το διαπιστώσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...