216
Η Βάιντελ και ο Γκάουλαντ κατά το συνέδριο του κόμματος που έγινε στην Κολωνία | REUTERS/Wolfgang Rattay

Στροφή (ακόμα) πιο δεξιά για την λαϊκιστική AfD στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2017, 21:02
Η Βάιντελ και ο Γκάουλαντ κατά το συνέδριο του κόμματος που έγινε στην Κολωνία
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Στροφή (ακόμα) πιο δεξιά για την λαϊκιστική AfD στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2017, 21:02

Το γερμανικό ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξέλεξε κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στη Κολωνία το δίδυμο που θα είναι επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που ανήκει στους σκληρούς του κόμματος και την 38χρονη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ.

Ο Γκάουλαντ είναι ένας από τους ακραίους της ηγεσίας του κόμματος, πολύ αγαπητός στην βάση. Πέρυσι, προκάλεσε κατακραυγή με τις ρατσιστικές και προσβλητικές του δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Ζερόμ Μπόατενγκ. Από την άλλη πλευρά, η Βάιντελ δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Είναι πρώην τραπεζικός, συζεί με γυναίκα και είναι μέλος της ηγετικής ομάδας ενός κόμματος που υπερασπίζεται την οικογένεια και τα «παραδοσιακά« ζευγάρια.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από πολύμηνο πόλεμο στην κορυφή της ηγεσίας και την ταπεινωτική ήττα που υπέστη χθες Σάββατο η Φράουκε Πέτρι, ηγέτιδα του κόμματος, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την περαιτέρω ακροδεξιά και ρατσιστική στροφή του κόμματος. Οι σύνεδροι δεν θέλησαν ούτε να θέσουν προς συζήτησιν την πρότασή της για το καθορισμό μίας στρατηγικής που θα αμβλύνει την ακροδεξιά εικόνα του AfD διευρύνοντας ενδεχομένως την εκλογική του βάση.

Το δίδυμο θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ένα πρόγραμμα κατά του ισλάμ και των μεταναστών το οποίο επίσης υιοθετήθηκε από το συνέδριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...