985
|

Ο Τσακαλώτος τσιτάρει… Μαρκ Τουέιν και καλείται στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 09:35

Ο Τσακαλώτος τσιτάρει… Μαρκ Τουέιν και καλείται στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 09:35

Το ερώτημα γιατί σιωπά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, έσπευσε, όπως αναμενόταν, να εκμεταλλευτεί πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά. Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας» ανέφερε αρχικά το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Στο ίδιο ερώτημα έσπευσε να απαντήσει, κάπως, ο υπουργός Οικονομικών. Οχι με δήλωση αλλά με αυτό το περίεργο επικοινωνιακό μονοπάτι «όσων είπε σε συνεργάτες του».

«Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», φέρεται λοιπόν, να είπε ειρωνικά σε συνεργάτες του ο κ. Τσακαλώτος, επιστρατεύοντας ρήση του λογοτέχνη Μαρκ Τουέιν ώστε να απαντήσει στη ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο, λένε οι «συνεργάτες» τους, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις.

Για την ιστορία, ο σπουδαίος αμερικανός λογοτέχνης και συγγραφέας του «Τομ Σόγιερ» είχε σχολιάσει ένα δημοσίευμα εφημερίδας που είχε ανακοινώσει τον θάνατό του: «Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές».

Βέβαια πέρα από τα ευφυολογήματα, απάντηση για την… ταμπακέρα δεν υπάρχει. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για το τι έγινε τελικά στο τελευταίο Eurogroup μολονότι έχουν μιλήσει όλοι οι άλλοι, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, μέχρι τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, επίσημη ή άτυπη, ή έστω διαρροή για το τι συμφώνησε με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης. Μόνο τα τσιτάτα του Μαρκ Τουέιν που είπε «σε συνεργάτες του».

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στο twitter για το καταφύγιο που βρήκε ο κ. Τσακαλώτος στις ρήσεις του αμερικανού λογοτέχνη.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την ομάδα Τσίπρα στο Μαξίμου, όλο και πληθαίνουν. Τα «Νέα» έγραψαν μάλιστα για εντάσεις του κ. Τσακαλώτου τόσο με τον κ. Τζανακόπουλο, όσο και με τον κ. Παππά. Εγραψε στο ρεπορτάζ της η Καρολίνα Παπακώστα: «Δεν έλειψαν οι εντάσεις. Τόσο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Γιώργου Χουλιαράκη όσο και μεταξύ του Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά. Ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει μια πηγή, δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν ότι σημαντικές τριβές υπήρξαν και μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άνθρωποι που ήταν παρόντες αντελήφθησαν – όπως επί λέξει το θέτουν – μια “επιτηδευμένη ουδετερότητα” του Αλέξη Τσίπρα σε αυτούς τους καβγάδες».

Ενημέρωση της Βουλής, ζητούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από τη ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας έσπευσε να σχολιάσει το τσιτάτο Τσακακαλώτου με ένα tweet.

Και έπειτα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ώστε ο κ. Τσακαλώτος και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να ενημερώσουν για το τι έγινε στο τελευταίο Eurogroup.

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως προσπάθησαν με ψέματα και με προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια.

«Τα πυροτεχνήματα έσβησαν. Έλεγαν για συμφωνία για το χρέος, πως θα κλείσουν την αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση, έλεγαν “όχι” για πρόσθετα μέτρα μετά το 18. ‘Ελεγαν ‘όχι’ σε μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων. Έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη συνείδηση του λαού ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα συνεχίζεται και η πραγματική οικονομία βουλιάζει.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε επίσημα από τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει στη χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η συμφωνία πρέπει να κλείσει, αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία. «Την αποκλειστική ευθύνη όμως για τα μέτρα την έχει ο κ. Τσίπρας. Αν το αίτημα Μητσοτάκη πέρυσι για εκλογές είχε γίνει αποδεκτό θα ήταν τα πράγματα πολύ καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία τακτική, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ μέσω επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου, ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να ενημερωθεί η Βουλή για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο και οι περικοπές συντάξεων.

«Πολλά ερωτηματικά γεννά η σιωπή του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 20/2/2017» σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει ότι ο κ. Τσακαλώτος, «όχι μόνο δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως συνηθίζεται, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αλλά κρύβεται επιμελώς μέχρι σήμερα χωρίς να έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ζήτησε «να προσέλθει στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος, να καλέσει την Επιτροπή Οικονομικών και να μας πει τι έγινε στο Eurogroup».

«Ηταν θετικό ότι επιστρέφουν οι θεσμοί, αλλά ήταν θετικό επειδή δεν χρεοκοπήσαμε. Μην έχουμε αυταπάτες. Έρχονται οι θεσμοί, για να βάλουν πάνω στο τραπέζι μέτρα, διότι άποψή τους είναι ότι θα έχουμε δημοσιονομικό κενό. Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί αντιμέτρων δεν υπάρχει καμία δήλωση στο εξωτερικό και ταυτόχρονα ο κύριος Τσακαλώτος, ο αρμόδιος, που ήταν μέσα στην κουβέντα, που ξέρει τι του είπαν και τι είπε, δεν έχει ανοίξει το στόμα του, ούτε αυτός ούτε ο κ. Χουλιαράκης», είπε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δεν δικαιούται ο Έλληνας πολίτης να ξέρει; Δε δικαιούται η αντιπολίτευση να ξέρει; Δε δικαιούται η Βουλή των Ελλήνων να ξέρει; Και βλέπουμε τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Παππά, που και οι δύο ήταν στην Αθήνα και το πολύ να ξέρουν μία κουβέντα παραπάνω, την οποία να τους είπε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά στις συγκεκριμένες ερωτήσεις δεν έχουν καμία αίσθηση της πραγματικότητας και δεν μπορούν να απαντήσουν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...