356
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως δείχνει στον Πιέρ Μοσκοβισί το πραγματικό ύψος των ελληνικών προσδοκιών... | INTIMENEWS

Η κρίση τελείωσε για τους δανειστές

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως δείχνει στον Πιέρ Μοσκοβισί το πραγματικό ύψος των ελληνικών προσδοκιών...
|INTIMENEWS

Η κρίση τελείωσε για τους δανειστές

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποτιμήσεις τη συμφωνία στο Eurogroup. Αν πας και την κοιτάξεις από κοντά, θα πεις ότι, δεδομένων των συνθηκών, είναι μία καλή συμφωνία. Ούτως ή άλλως και ο Τσακαλώτος να μην πήγαινε, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε. Στην περίπτωση μας πολλά εξαρτώνται από την «γενναιοδωρία» των ξένων. Μεσοπρόθεσμα, όμως, το χρέος μας χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Και εκεί θα εστιάσουν οι αγορές.

Αν πας όμως και κοιτάξεις τη συμφωνία από χρονική απόσταση, θα σε πιάσει απελπισία. Κερδίσαμε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής χρέους. Πριν μπει στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε ότι κάτι τέτοιο μακραίνει το σχοινί της θηλιάς στο λαιμό μας. Και όμως, αντί της θηλιάς, ετοιμάζεται να βάλει γραβάτα. Στον δικό του λαιμό. Ναι, όταν βλέπεις τη συμφωνία πάνω στη δεκαετία της κρίσης, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσπευσε τον χρόνο των εκλογών, ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας γλιτώσει από το mail Χαρδούβελη. Το αποτέλεσμα ήταν μνημόνιο 100 δισ., capital controls, υψηλά πλεονάσματα ως το 2060, μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Πώς μπορούν να πανηγυρίζουν για όλα αυτά;

Η συμφωνία, πράγματι, σηματοδοτεί τεχνικά το τέλος της ελληνικής κρίσης. Για τους ξένους, όχι για μας. Στην πραγματικότητα αυτοί που βγαίνουν από τα μνημόνια είναι πρώτα οι δανειστές. Βάζουν το χέρι στην τσέπη για τελευταία φορά, μας στέλνουν στις αγορές υπό επιτροπεία και κρατούν ως ενέχυρο τη δημόσια περιουσία. Και εμείς, βέβαια, υποτίθεται ότι ανακτούμε την αυτονομία μας. Δεν είναι απολύτως αληθές. Εχουμε δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060, ενώ οι αγορές θα μας αξιολογούν με βάση τις εκθέσεις των δανειστών. Επίσης δεν πέρασε η ιδέα για το «γαλλικό κλειδί» ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Θα το εξετάσουν το 2033.

Η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει. Λογικό. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι κοροϊδευόμαστε. Παρέλαβε τη χώρα μετά το μέσον μίας ανηφορικής διαδρομής, την ξαναγύρισε στην αρχή και μεγάλωσε την απόσταση. Μπορεί να μην ευθύνεται για την είσοδο στην κρίση, ωστόσο βαρύνεται με το βάθεμα της. Και οι χειρισμοί της θα έχουν αντίκτυπο στη χώρα μετά από δεκαετίες, ως και στο γύρισμα του αιώνα, όταν όλοι μας έχουμε φύγει και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα έχουν περάσει από το ανάθεμα στη λήθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...