409
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη, χαρακτηριστική, εμφάνιση στη Βουλή. Τώρα οι φωνές του ακούστηκαν από τα «ορεινά» της αίθουσας | Menelaos Myrillas / SOOC

O Τσακαλώτος έχει νεύρα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 2 Φεβρουαρίου 2017, 17:14
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη, χαρακτηριστική, εμφάνιση στη Βουλή. Τώρα οι φωνές του ακούστηκαν από τα «ορεινά» της αίθουσας
|Menelaos Myrillas / SOOC

O Τσακαλώτος έχει νεύρα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 2 Φεβρουαρίου 2017, 17:14

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει νεύρα και μάλιστα πολλά. Φάνηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Βουλή, όταν ζητούσε τον λόγο από τον Νίκο Βούτση και κατέληξε να καυγαδίζει μαζί του, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής έφτασε να τον επιπλήττει όπως δεν έχει κάνει ούτε με βουλευτές της Χρυσής Αυγής…

Τι συμβαίνει με τον υπουργό Οικονομικών;

Κατά τα όσα αφήνουν να εννοηθούν κάποιοι που γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» –αν υπάρχει τέτοιο πράγμα– ο κ. Τσακαλώτος αισθάνεται μία μεγάλη πίεση και έχει ένα μεγάλο δίλημμα: να τρέξει η διαδικασία, να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί και να υπογράψουμε τώρα να τελειώνουμε με την αξιολόγηση ή να παίζουμε πάλι καθυστέρηση, να φτάσουμε στο καλοκαίρι και να κινδυνεύουμε να φάμε ένα τέταρτο μνημόνιο με την σέσουλα;.

Κατά τα όσα έχει ο ίδιος διαμηνύσει με δημόσιες δηλώσεις του, αλλά και μεταδίδουν όσοι γνωρίζουν τι σκέπτεται, για τον κ. Τσακαλώτο τα πράγματα είναι απλά.

Εχοντας ήδη επωμιστεί τα βάρη του «τυφώνα Γιάνη», ο υπουργός Οικονομικών με βαριά καρδιά έχει βάλει την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015. Θυμούνται δε όλοι ότι τότε, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε εκδηλώσει την απροθυμία του να είναι υποψήφιος βουλευτής. Είχε τότε γίνει κάποιος είδος συμβιβασμού με τον κ. Τσίπρα και έτσι ο υπουργός Οικονομικών είχε αναδειχθεί σε εσωκομματικό παράγοντα.

Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ξέρει πως είτε θα γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις της κυβέρνησης και θα κλείσει η αξιολόγηση, είτε θα χαθεί το τρένο, θα φθάσει η χώρα και πάλι στο όριο και το τέταρτο μνημόνιο θα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, υπογραφή δική του σε ένα ακόμη μνημόνιο δεν θέλει και δεν πρόκειται να βάλει.

Πιθανώς αυτά να τα έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανώς και το Μέγαρο Μαξίμου να τα έχει λάβει υπόψη.

Oμως ο κ. Τσίπρας κάνει, όπως λέει, πολιτική διαπραγμάτευση και δεν βιάζεται. Ενδεχομένως και εκείνος να μην θέλει να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο και όπως όλα δείχνουν, αν φτάσει σε εκείνο το σημείο να επιχειρήσει να ρίξει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος όμως ξέρει πολύ καλά ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν παράπλευρες απώλειες. Για τον εαυτό του δεν επιθυμεί μία τέτοια μοίρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πολλούς ενδοιασμούς στο να «καθαρίζουν» όσους θεωρούν ότι απειλούν την πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Αν υπάρχει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που έχει τέτοιες βλέψεις, αυτός είναι ο κ. Τσακαλώτος. Είναι άλλωστε ο μόνος που έχει «ομάδα» και μπορεί να παίξει παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...