711
To όνομα του 17χρονου Ναέλ και το σύνθημα «Η αστυνομία δολοφονεί» δεσπόζουν στις διαδηλώσεις στη Γαλλία. Το στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ την Πέμπτη | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Γιατί έσπευσε να «καταδικάσει» την αστυνομία ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:39
To όνομα του 17χρονου Ναέλ και το σύνθημα «Η αστυνομία δολοφονεί» δεσπόζουν στις διαδηλώσεις στη Γαλλία. Το στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ την Πέμπτη
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Γιατί έσπευσε να «καταδικάσει» την αστυνομία ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:39

Φλέγεται και πάλι η Γαλλία από το βράδυ της Τρίτης, με δημόσια κτίρια –αστυνομικά τμήματα, δημαρχεία αλλά και σχολεία– να πυρπολούνται σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις, αυτή τη φορά όχι για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, αλλά για την εν ψυχρώ δολοφονία (όπως όλα δείχνουν) ενός 17χρονου αγοριού αλγερινής καταγωγής από αστυνομικό κατά τη διάρκεια τυχαίου τροχαίου ελέγχου, στη Ναντέρ του Παρισιού.

Πλέον, ο δικυκλιστής αστυνομικός που πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον ανήλικο Ναέλ Μ. κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ έχει ήδη προφυλακιστεί. Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, το Ελιζέ επιστράτευσε χιλιάδες αστυνομικούς, με τουλάχιστον 40.000 να αναπτύσσονται το βράδυ της Πέμπτης σε ολόκληρη τη Γαλλία, 5.000 εκ των οποίων μόνο στο Παρίσι και στα προάστιά του.

Την ώρα, όμως, που η γαλλική κυβέρνηση καλείται να αποτρέψει μια νέα έκρηξη κοινωνικής οργής που θα μπορούσε να γενικευτεί ανεξέλεγκτα, δυσαρεστημένοι μαζί της φαίνεται πως είναι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, επειδή έσπευσε να επικρίνει τη φονική, εν δυνάμει δολοφονική αντίδραση του αστυνομικού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ακατανόητη και ασυγχώρητη» ενέργεια, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι το βίντεο του τραγικού περιστατικού περιείχε «συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν μια αστυνομική παρέμβαση φανερά κατά παράβαση των κανόνων», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν είπε ότι «αν το περιεχόμενο του βίντεο επιβεβαιωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιολογηθεί η πράξη που βλέπουμε εκεί».

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μια συντονισμένη προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα κατευνασμού και ειρήνευσης» γράφει στην ανταπόκρισή του από το Παρίσι ο Χιου Σκόφιλντ του BBC. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό προκάλεσε την έντονη δυσφορία των αστυνομικών της Γαλλίας.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο Alliance Police Νational ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πρόεδρος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις υποστήριξης προς την αστυνομία… πρέπει να αψηφά τη διάκριση των εξουσιών… ώστε να καταδικάζει τους συναδέλφους μας προτού η Δικαιοσύνη έχει την ευκαιρία να αποφανθεί».

Επικαλούμενοι το τεκμήριο αθωότητας και υπογραμμίζοντας πως ισχύει και για αυτούς, εκπρόσωποι των γάλλων αστυνομικών σημειώνουν πως όλες οι πλευρές οφείλουν να απέχουν από κρίσεις έως ότου διαλευκανθούν οι συνθήκες του φόνου του 17χρονου αγοριού. Ο δημοσιογράφος του BBC γράφει πως πρόκειται για μια αρχή που τείνουν να σέβονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Γαλλίας. Γιατί, λοιπόν, αυτήν τη φορά έσπευσε να πάρει θέση;

Πρώτον, «επειδή αυτό που συνέβη έλαβε χώρα στη νέα εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της βιντεοσκόπησης σε πραγματικό χρόνο. Οι εικόνες είναι σκληρές και το συμπέρασμα –υπερβολική αντίδραση της αστυνομίας– είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να αγνοήσει αυτά που δηλώνει ο πληθυσμός στην πλειονότητά του» εξηγεί ο Χιου Σκόφιλντ, θυμίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, καθώς πέρυσι θανάσιμα πυρά από αστυνομικούς στο πλαίσιο τροχαίων ελέγχων δέχτηκαν 13 πολίτες.

Δεύτερον, λόγω του φόβου ότι τα επεισόδια που ήδη συγκλονίζουν τη χώρα θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή ενός ταραχώδους καλοκαιριού στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και αλλού στη Γαλλία. «Ο πρόεδρος Μακρόν γνωρίζει ότι τα λόγια μπορούν να κατευνάσουν, όπως μπορούν και να πυροδοτήσουν. Στο μυαλό όλων υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης των εβδομάδων ταραχών του Νοεμβρίου του 2005, που σημειώθηκαν μετά από μια παρόμοια τραγωδία – τον θάνατο δύο εφήβων που αναζητούσαν καταφύγιο σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος μετά από καταδίωξη από την αστυνομία» συνοψίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Δεν παραλείπει να αναφέρει πως τότε επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η απέχθεια που αισθάνονταν οι μεγάλοι μεταναστευτικοί πληθυσμοί των προαστίων του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων για τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας (και μετέπειτα πρόεδρο) Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει «αποβράσματα» συλλήβδην τους διαδηλωτές και να ζητήσει «ολοκληρωτική κάθαρση» των προβληματικών περιοχών. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι εξεγερμένοι των προαστίων δικαιολογούσαν την πυρπόληση αυτοκινήτων και δημόσιων κτιρίων επικαλούμενοι την «έλλειψη σεβασμού» με την οποία τους αντιμετώπιζε ο υπουργός υπεύθυνος για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία των πολιτών.

Το ότι η ήδη έκρυθμη κατάσταση στους δρόμους μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτραχυνθεί, η κυβέρνηση Μακρόν το γνωρίζει πλέον πολύ καλά χάρη στα Κίτρινα Γιλέκα αρχικά, και στις κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού στη συνέχεια. «Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης σήμερα είναι να εξασφαλίσει ότι το 2005 δεν θα επαναληφθεί. Τα λόγια έχουν σημασία και ο πρόεδρος και οι υπουργοί επέλεξαν τα δικά τους προσεκτικά» καταλήγει ο Χιου Σκόφιλντ. Δεδομένης, ωστόσο, της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία (σε ορισμένες περιοχές επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννιά το βράδυ), ενδέχεται τα λόγια να μην είναι αρκετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...