748
Bασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τρίτης | SOOC

Χαρδαλιάς – Κοντοζαμάνης: Καμία απόκρυψη κρουσμάτων – Εχουμε πλήρη εικόνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 13:48
Bασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τρίτης
|SOOC

Χαρδαλιάς – Κοντοζαμάνης: Καμία απόκρυψη κρουσμάτων – Εχουμε πλήρη εικόνα

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 13:48

Σε κατηγορηματική διάψευση για τα περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας προέβησαν την Τρίτη, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς αντίστοιχα.

«Ψευδή δημοσιεύματα γράφουν ότι αποκρύβουμε κρούσματα. Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες ή να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Κοντοζαμάνης και χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού όσα γράφονται  περί εξυπηρέτησης συμφερόντων.

«Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί παρείχαμε πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε τίποτα και ούτε θα το κάνουμε. Δεν πρόκειται ποτέ να κρύψουμε τίποτα. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας.

«Ολα τα κρούσματα αναφέρονται. Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να τους ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις», παρατήρησε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαιώνοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων, είπε και σημείωσε ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Οχι. Με το σύστημα των plf, τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια», επέμεινε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες, καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μη βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Ελλάδα είναι 132η χώρα ανά 1 εκατ. κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους», ενώ παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες».

«Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών», ξεκαθάρισε. Ειδικά για την Αττική, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο, είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο, δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς και για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων.

Για την περίπτωση της Πάρου και της Αντίπαρου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε στη σχετική κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση (εδώ) για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ότι η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίησή τους και για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα.

Και νέες προσλήψεις

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε εξάλλου ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, όπως είπε, από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. «Δρομολογήσαμε παράλληλα τις απαιτούμενες διαδικασίες που εκκρεμούσαν έτσι ώστε να δρομολογηθούν μόνιμες προσλήψεις 942 γιατρών σε νοσοκομεία, 81 για τα νησιά και 1.209 νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια».

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρεές κ.τ.λ.», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε για τις ΜΕΘ:

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019. Εναν χρόνο μετά φτάσαμε τις 901 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ.
Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι αναπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid είχαν πλησιάσει τις 400. Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21%, με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...